Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Το ΔΣ του Δήμου Αργιθέας ενέκρινε την κατασκευή αιολικού πάρκου σε περιοχή Νατούρα!


Αυτό κι αν είναι από τα Άγραφα. Σε χθεσινή συνεδρίαση (29 Αυγ2011) το ΔΣ του Δήμου Αργιθέας ενέκρινε την κατασκευή Αιολικού πάρκου σε περιοχή Νατούρα. Αφορά το έργο «Αιολικό Πάρκο συνολικής ισχύος 41,4MW στη θέση «Ζυγουρολίβαδο-Παλιό Μαντρί» της Κοινότητας Ανατολικής Αργιθέας του Νομού Καρδίτσης» που βρίσκεται στο όρος Βουτσικάκι το οποίο έχει χαρακτηριστεί περιοχή προστατευόμενη περιοχή Natura. Έχει καταγραφεί ως βιότοπος γιατί αποτελεί περιοχή με σπάνια πανίδα και χλωρίδα.

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Αρωματικά φυτά – Η ελπίδα της Αγροτικής Οικονομίας ;;


Τα αρωματικά φυτά και βότανα είχαν και έχουν μια ιδιαίτερη θέση στη ζωή μας από διαλογικής, φαρμακευτικής αλλά και καλλωπιστικής άποψης. Οι θεραπευτικές τους ιδιότητες είναι γνωστές από αρχαιοτάτων χρόνων. Ο Ιπποκράτης ως πατέρας της Ιατρικής επιστήμης έχει αναφερθεί πάρα πολλές φορές στις θεραπευτικές ιδιότητες των αρωματικών φυτών.
Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια πολλή καλή διέξοδο για τους Έλληνες αγρότες. Η χώρα μας είναι βέβαιο ότι διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων ανταγωνιστικών χωρών, και μπορεί να παράγει σε σημαντικές ποσότητες προϊόντα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών άριστης ποιότητας για την κάλυψη της εσωτερικής αγοράς αλλά και προπάντων για διείσδυση σε απαιτητικές αγορές του εξωτερικού.
Η καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών πρέπει να γίνει με σωστό σχεδιασμό, να συνδυαστεί με την δημιουργία μικρών μεταποιητικών μονάδων σε χωριά που θα ασχολούνται με την πρωτογενή μεταποίηση και στην συνέχεια θα συνεργάζονται με μεγαλύτερες καθετοποιημένες μονάδες. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθούν πρόσθετες θέσεις εργασίας που θα συμβάλουν στη συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού σε αγροτικές, ορεινές, και μειονεκτικές περιοχές. Τα κυριότερα είδη φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών παρουσιάζονται αναλυτικά παρακάτω:

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Η Χάρτα της Αναγέννησης της Υπαίθρου
των Βέντελ Μπέρρυ, Τζιανότσο Πούτσι, Βαντάνα Σίβα, Μαουρίτσιο Παλλάντε
Αρχές

Η καλλιέργεια της Γης, μαζί με τις δασικές δραστηριότητες, είναι απαραίτητη για την ανθρώπινη επιβίωση.
Η ύπαιθρος προβλέπει για όλες τις θεμελιώδεις μας ανάγκες, νερού, αέρα, βιοποικιλότητας, τροφής, ενέργειας, ινών (βαμβάκι, μαλλί, λινό κ.λ.π.) και υλικών δόμησης.
Η Γη είναι ιερή, δεν είναι δικό μας έργο. Είναι η φυσική κατοικία κάθε έμβιου. Με επίκεντρο τη Γη πλέκεται η ταυτότητα των ανθρώπινων κοινοτήτων εάν δεν είναι μεταλλαγμένη, κατακερματισμένη, και δεν είναι δέσμια ωφελιμιστικών οπτικών και σκοπιμοτήτων.
Το χώμα στο οποίο περπατάμε είναι αναμιγμένο με τους προγόνους μας. Το σώμα μας θα καταλήξει τροφή της Γης, απόδειξη ότι δεν είναι κτήση μας αλλά ότι εμείς ανήκουμε σε αυτή.
Η ύπαιθρος είναι ζωντανή κοινότητα μυριάδας οργανισμών και, σαν «σώμα», έχει ανάγκη από φροντίδα, τροφή και ξεκούραση.

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011


Θέμα:
Εισήγηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: «Αιολικός Σταθμός  ισχύος  16,8 MW,   στις θέσεις  ΄΄ΑΕΤΟΣ΄΄ και ΄΄ΠΥΡΓΟΣ΄΄, στα όρια του Δήμου  και της  Κοινότητας Ανατολικής Αργιθέας, στο Νομό Καρδίτσας»

Το θέμα εισάγεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο προκειμένου να γνωμοδοτήσει σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 της ΚΥΑ 11014/703/Φ104/2003 (ΦΕΚ 332 Β΄) «Διαδικασία Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (Π.Π.Ε.Α.) και Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Ε.Π.Ο.) κ.λπ.»,  σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 282 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α΄) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης  Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης».
ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Η μελέτη διαβιβάστηκε προς το Περιφερειακό Συμβούλιο από την Δνση Περιβαλλοντικού και Χωρικού Σχεδιασμού (ΔΙΠΕΧΩ) Θεσσαλίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, που είναι  η αρμόδια Υπηρεσία για την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων του έργου του θέματος.  Σύμφωνα με την ΚΥΑ 15393/2332/5-8-2002 (Φ.Ε.Κ. 1022/Β/5-8-2002) «Κατάταξη δημόσιων και ιδιωτικών έργων και δραστηριοτήτων σε κατηγορίες, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν. 1650/86, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του Ν. 3010/2002 κλπ.», το έργο κατατάσσεται, στην 10η ομάδα «ΕΙΔΙΚΑ ΕΡΓΑ», στην 2η Υποκατηγορία της 1ης Κατηγορίας «Έργα ηλεκτροπαραγωγής από αιολική και ηλιακή ενέργεια εγκατεστημένης ισχύος 5-40  MW» (16,80 MW).
Για το έργο έχει εκδοθεί η υπ΄ αριθ. 2113/2010 απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) «Χορήγηση άδειας παραγωγής  ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 16,80 MW, στη θέση ΄΄Αετός και Πύργος΄΄ του Δήμου Αχελώου και Κοινότητας Ανατολικής  Αργιθέας Νομού Καρδίτσας, στην εταιρεία  ΄΄GWE RENEX ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ΄΄»
Για την συγκεκριμένη Μελέτη έχουν ακολουθηθεί οι κανόνες δημοσιοποίησης και δεν έχουν υποβληθεί σχετικές ενστάσεις μέχρι σήμερα.

ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Σκοπός του προτεινόμενου έργου είναι η χρήση του αιολικού δυναμικού της περιοχής για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και εν συνεχεία η πώληση της παραγόμενης ενέργειας στη Δ.Ε.Η. Η χρήση της αιολικής ενέργειας και η κατασκευή μικρών αιολικών πάρκων όπως και το προτεινόμενο έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:
· Η αιολική ενέργεια είναι φιλική προς το περιβάλλον, δεν το επιβαρύνει με ρύπους, δεν δημιουργεί απόβλητα  και συμβάλλει στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.
· Είναι ανανεώσιμη και ανεξάντλητη πηγή ενέργειας και συμβάλλει στην μείωση της εξάρτησης από μη ανανεώσιμους ενεργειακούς πόρους.
· Είναι εγχώρια πηγή ενέργειας και  συνεισφέρει στην ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτητοποίησης και της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού σε εθνικό επίπεδο.
· Πρόκειται για αποκεντρωμένη πηγή ενέργειας που οδηγεί στην αποκέντρωση γενικότερα  του ενεργειακού συστήματος, δίνοντας τη δυνατότητας κάλυψης των ενεργειακών αναγκών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, ανακουφίζοντας έτσι τα συστήματα υποδομής και μειώνοντας τις απώλειες από τη μεταφορά ενέργειας.
· Η επένδυση πραγματοποιείται σε απομακρυσμένη σχετικά περιοχή, με σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία.
· Συμβάλλει στο στόχο που προβλέπεται από την Οδηγία 2001/77/ΕΚ, για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας από ανανεώσιμες πηγές σε ποσοστό  ίσο με 20,1% της ακαθάριστης κατανάλωσης ενέργειας.
· Το Αιολικό Πάρκο λόγω του μεγέθους του και της θέσης του, μπορεί  να αποτελέσει πόλο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και κέντρο οικολογικής ενημέρωσης για την ευρύτερη περιοχή.
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το υπό μελέτη έργο αφορά στην εγκατάσταση Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στις θέσεις «Αετός» και «Πύργος» στα όρια των Δημοτικών Ενοτήτων Αχελώου και Ανατολικής Αργιθέας του Δήμου Αργιθέας του Νομού Καρδίτσας. Το μέσο υψόμετρο της εν λόγω περιοχής είναι περί τα +1.492m. Το έργο αποτελείται από είκοσι μία (21) ανεμογεννήτριες (Α/Γ), Τύπου ENERCON E-53, σύγχρονες, ονομαστικής ισχύος 800KW έκαστη, οι οποίες θα εγκατασταθούν σε έκταση 1.361.318m² (εμβαδόν πολυγώνου εγκατάστασης). Η εγκατάσταση του υπό μελέτη ΑΣΠΗΕ Θα γίνει σε κορυφογραμμή μήκους περί τα 4.050m, στις θέσεις «ΑΕΤΟΣ» και «ΠΥΡΓΟΣ». Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του αιολικού  πάρκου είναι 16,80 MW.
Η σύνδεση του αιολικού πάρκου στο διασυνδεδεμένο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα πραγματοποιηθεί με υπόγειο δίκτυο μέσης τάσης, μήκους περί τα 20,205km, το οποίο θα οδεύει παράπλευρα του υπό διάνοιξη και υφιστάμενου οδικού δικτύου και θα μεταφέρει την ισχύ των ανεμογεννητριών στο υπό κατασκευή υποσταθμό της Συκιάς, που βρίσκεται βορειοδυτικά του χώρου εγκατάστασης του αιολικού πάρκου και σε απόσταση περί τα 6 km (σε ευθεία γραμμή) από αυτόν.
Κάθε ανεμογεννήτρια θα συνδέεται με υποσταθμό ανύψωσης της χαμηλής τάσης (ΧΤ) σε μέση τάση (ΜΤ). Μέσω υπόγειας γραμμής ΜΤ, η παραγόμενη ενέργεια θα μεταφέρεται σε κεντρικό ηλεκτρικό πίνακα, που θα βρίσκεται στο κέντρο ελέγχου. Στη συνέχεια, μέσω υπόγεια γραμμής ΜΤ, η παραγόμενη ενέργεια προτείνεται να μεταφέρεται στο υπό κατασκευή υποσταθμό (20/150 kv) της Συκιάς. 
Τα βασικά έργα υποδομής που απαιτούνται για την εγκατάσταση και λειτουργία του αιολικού πάρκου είναι:
· Θεμελίωση ανεμογεννητριών σε χώρο όπου αρχικά θα διαμορφωθεί πλατεία διαστάσεων  40x45m & βάσεις των πυλώνων από οπλισμένο σκυρόδεμα για τη στήριξη των ανεμογεννητριών,  διαστάσεων Φ 14m x 2m βάθος.  
· Κέντρο ελέγχου, για τον έλεγχο και τη σωστή λειτουργία του αιολικού πάρκου, το οποίο θα καταλαμβάνει έκταση περί τα 80m².
·  Βελτίωση εξωτερικής οδοποιίας για την πρόσβαση στο αιολικό πάρκο, συνολικού μήκους περί τα 4.100m και πλάτους 5m.
·  Βελτίωση υφιστάμενης εσωτερικής οδοποιίας για την πρόσβαση στις ανεμογεννήτριες, συνολικού μήκους περί τα 1.911m και πλάτους 5m.
· Διάνοιξη νέας εσωτερικής οδοποιίας για την προσπέλαση και την επικοινωνία των ανεμογεννητριών, συνολικού μήκους περί τα 2.978m και πλάτους 5m.
· Κανάλια όδευσης καλωδίων κατά μήκος της εσωτερικής οδοποιίας, μήκους 4.191 m, πλάτους 1m και βάθους 1,2m
· Κανάλια όδευσης  καλωδίων ΜΤ από το αιολικό πάρκο και προς τον υπό κατασκευή σταθμό Υ.Τ.  (στη Συκιά)  κατά μήκος υφιστάμενης οδοποιίας, μήκους περί τα 20,250 Km.

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

ΠΛΑΣΤΟΣ

    Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η καθιερωμένη Γιορτή Πλαστού που πραγματοποιήθηκε για 3η συνεχή χρονιά στον προαύλιο χώρο του Προφήτη Ηλία Βραγκιανών.
    Οι πλαστοί , το ξυνόγαλο και το τσαλαφούτι είχαν ετοιμαστεί με μεγάλη φροντίδα και μεράκι από τις γυναίκες του χωριού και προσφέρθηκαν άμεσα στους παρεβρισκόμενους, από τους οποίους και τιμήθηκαν δεόντως, επαινώντας την άριστη ποιότητα και απολαυστική γεύση τους. Η δημοτική ορχήστρα συνόδευε τα παραδοσιακά χορευτικά ως τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ οι επισκέπτες ήταν περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά καθώς και ο καιρός στάθηκε σύμμαχος. Έκπληξη στάθηκε η παρουσία του μικρού Σίμου στην έντεχνη μουσική που άφησε άφωνους τους παρεβρισκόμενους.
    Στόχος της εκδήλωσης ήταν και παραμένει να ενεργοποιηθούν οι κάτοικοι της περιοχής και όχι μόνο, ώστε να αναδειχτεί το τοπικό και πολιτιστικό απόθεμα, που αποτελεί το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα.

 

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

ΓΙΟΡΤΗ ΠΛΑΣΤΟΥ ΣΤΑ ΒΡΑΓΚΙΑΝΑ

    Στις 12 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί για τρίτη συνεχή χρονιά στον, περιβάλλοντα χώρο του Προφήτη Ηλία Βραγκιανών, γιορτή πλαστού.
    Στους παρεβρισκομένους θα σερβιριστεί πλαστός, τσαλαφούτι, ξυνόγαλο σε ένα δωρεάν γλέντι με παραδοσιακά τραγούδια και ορχήστα.

    Ώρα έναρξης 22:00 μμ

    Είσοδος ελεύθερη για όλους…