Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Υγεία και υγιής οικονομία με βιολογικά


 Mελέτη κατέδειξε ότι οι οργανικές καλλιέργειες όχι μόνο ωφελούν το περιβάλλον και εμάς, αλλά είναι και πιο αποδοτικές

Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

«H οργανική γεωργία μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στις μελλοντικές απαιτήσεις του κόσμου για τρόφιμα συμπεραίνει μελέτη του ινστιτούτου γεωργικής έρευνας των ΗΠΑ Rodale. Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, καλλιεργώντας επί τριάντα χρόνια σε διπλανά χωράφια τα ίδια είδη (σόγια, καλαμπόκι, ζωοτροφές και κηπευτικά), ακολουθώντας συμβατικές και οργανικές μεθόδους καλλιέργειας.
Τα χωράφια όπου καλλιεργούνται βιολογικά (χωρίς χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα) μπορούν να δίνουν την ίδια ή και μεγαλύτερη παραγωγή από εκείνα που καλλιεργούνται συμβατικά, αναφέρει η μελέτη. Παράλληλα η βιολογική παραγωγή απαιτεί 45% λιγότερη ενέργεια από τη συμβατική, εκλύει 40% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα (αέριο του θερμοκηπίου που συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή) και προσφέρει τρεις φορές μεγαλύτερο εισόδημα στους παραγωγούς από ό,τι η συμβατική καλλιέργεια, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν οι επιστήμονες, καταγράφοντας τα δεδομένα επί τριάντα χρόνια.
Η μέθοδος βιολογικής καλλιέργειας κρίνεται περισσότερο βιώσιμη όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία, τη χρήση της ενέργειας, αλλά και την ανθρώπινη υγεία, επισημαίνουν. «Καθώς στο μέλλον πρόκειται να αντιμετωπίσουμε ακραίες καιρικές συνθήκες, αύξηση των ενεργειακών αναγκών, μείωση των αποθεμάτων νερού και αύξηση του πληθυσμού, χρειαζόμαστε ένα σύστημα που να μπορεί να προσαρμόζεται και να αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα παράγοντας παράλληλα θρεπτικό και υγιεινό φαγητό. Και αυτές τις προϋποθέσεις πληροί η βιολογική παραγωγή», τονίζεται στη έρευνα του ινστιτούτου Rodale.

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Επιστροφή στις διατροφικές... ρίζες

Επιστροφή στις διατροφικές... ρίζες

Ελληνικές πρώτες ύλες από εγχώριες και ξένες εταιρείες για την παρασκευή τροφίμων, ποτών 

Αναδημοσίευση από την Καθημερινή, Της Δημητρας Μανιφαβα



Μπίρα από ελληνικά κριθάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα αποκλειστικά από ελληνικό γάλα, προϊόντα αγροτικών συνεταιρισμών σε ξένες εκπτωτικές αλυσίδες. Την αξία των ελληνικών προϊόντων, των πρώτων υλών που παράγονται εντός Ελλάδος ανακαλύπτουν όχι μόνο οι καταναλωτές, αλλά και η βιομηχανία τροφίμων, είτε πρόκειται για αμιγώς ελληνικές είτε για πολυεθνικές επιχειρήσεις. 

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις η βιομηχανία τροφίμων προηγήθηκε της καταναλωτικής τάσης που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα. Εκτός από τη χρήση πρώτων υλών από την Ελλάδα, η βιομηχανία τροφίμων επιχειρεί να μας φέρει σε επαφή με το παρελθόν για να ανακαλύψουμε ξεχασμένες γεύσεις, όπως τα παραδοσιακά ζυμαρικά ή γεύσεις που τις είχαμε συνδέσει μόνο με εισαγόμενα προϊόντα, όπως το βούτυρο. 

Μπίρα από ντόπιο κριθάρι 

Τον δρόμο για τη χρήση ελληνικών κριθαριών στην παρασκευή της μπίρας άνοιξε το 2008 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Από τότε μέχρι και σήμερα η εταιρεία για τις ανάγκες της παρασκευής της Amstel και της Αλφα προμηθεύεται κριθάρι από παραγωγούς της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας. Την περίοδο 2008 - 2010 προμηθεύτηκε περίπου 40.000 τόνους κριθαριού αξίας 8 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2011 υπολογίζεται ότι προμηθεύτηκε άλλους 18.000 τόνους. Στόχος της εταιρείας είναι μέχρι το 2014 να φτάσει τους 70.000 τόνους. Ομως, δεν περιορίστηκε εκεί. Φέτος εγκαινίασε στη Λαμία, τη Νιγρίτα Σερρών, τη Νίκαια Λάρισας και τη Λιβαδειά πειραματικές καλλιέργειες κριθαριού με στόχο τη δημιουργία νέων ποικιλιών με καλύτερα χαρακτηριστικά και ανώτερη ποιότητα. 

Φέτος, ωστόσο, ήταν και η σειρά της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, που παράγει την μπίρα FIX, να δραστηριοποιηθεί στην παραγωγή ελληνικού κριθαριού, δημιουργώντας στη Θήβα πειραματικό αγρό έκτασης 200.000 τ.μ. Στον αγρό αναπτύσσονται δύο διαφορετικές ποικιλίες κριθαριού και η εταιρεία προσδοκά στην παραγωγή 100.000 κιλών έως τις αρχές του καλοκαιριού του 2012. Στόχος της είναι τα επόμενα χρόνια οι ανάγκες της σε κριθάρι να καλύπτονται κατά 100% από την εγχώρια παραγωγή

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΖΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΡΑΓΓΑ ΤΥΜΠΑΝΟΥ

Οι Δήμοι Μουζακίου και Αργιθέας διοργανώνουν από κοινού σύσκεψη με δύο σοβαρά θέματα που αφορούν την περιοχή αλλά και ολόκληρη τη Θεσσαλία όπως είναι η εξέλιξη των έργων του Αχελώου και η σήραγγα Τυμπάνου.

Στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 11:00 στην αίθουσα του Δημαρχείου Μουζακίου, έχουν κληθεί να συμμετάσχουν όλοι οι πολιτικοί της Θεσσαλίας και τη Ηπείρου, οι δύο Περιφερειάρχες, οι Αντιπεριφερειάρχες, τα μέλη της ΠΑΣΕ, καθώς και οι Δήμαρχοι και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι.