Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012


Ασφόδελος, το νεκρολούλουδο των αρχαίων Ελλήνων

Ο Ασφόδελος είναι ένα σπουδαίο μελισσοκομικό φυτό. Ανθίζει Φεβρουάριο και Μάρτιο και δίνει μεγάλες ποσότητες... γύρη και νέκταρ.

Επειδή ανθίζει πολύ νωρίς δεν μπορούμε να πάρουμε μέλι από ασφόδελο, ενώ δύσκολα μπορούμε να πάρουμε γύρη για τον ίδιο λόγο.

Οι μέλισσες το επισκέπτονται με μεγάλη λαιμαργία, και γεμίζουν την γούσα τους μπόλικο νέκταρ και παίρνουν επίσης μεγάλες ποσότητες κατακόκκινη γύρη.

Αν πάτε λοιπόν στο μελισσοκομείο σας αυτές τις ημέρες και δείτε ότι οι μέλισσες φέρνουν κόκκινη γύρη τότε μην έχετε καμία αμφιβολία ότι δουλεύουν τον ασφόδελο.

Λέγεται ότι αν δουλέψει ο ασφόδελος βοηθάει τα μελίσσια να αναπτυχτούν τόσο πολύ που μετά αυτά εκμεταλλεύονται όλες τις ανθοφορίες της άνοιξης, και καθώς είναι δυνατά μας δίνουν τελικά καλές ποσότητες ανθόμελο στα τέλη της άνοιξης.

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Βελτίωση Οδού Καρδίτσας – Άρτας


Να ενταχθεί στο τομεακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ του Υπουργείου η προσβασιμότητα της Επαρχιακής Οδού Καρδίτσας – Άρτας ζητά με επιστολή του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας  Κώστας Αγοραστός...
προς τους Υπουργούς Υποδομών Μ. Βορίδη και Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη

Την βελτίωση της Επαρχιακής Οδού Καρδίτσας – Άρτας μέσω του τομεακού προγάμματος ΕΣΠΑ του Υπουργείου, ζητά με επιστολή του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός προς τους Υπουργούς Υποδομών κ. Μ. Βορίδη και Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, εξηγώντας την σκοπιμότητα του έργου και την ανάγκη αναβάθμισης των υφιστάμενων υποδομών.
Αναλυτικά ο Κ. Αγοραστός αναφέρει:
«Η Επαρχιακή Οδός Καρδίτσα-Άρτα συνδέει την περιοχή του Θεσσαλικού κάμπου και τις ανατολικές ακτές του Αιγαίου (επομένως και τον ανατολικό άξονα Βορράς - Νότος), με τις δυτικές ακτές του Ιονίου (επομένως και τον δυτικό άξονα Βορράς - Νότος).
Η οδός αυτή συμπληρώνει ως ενδιάμεση χάραξη των δύο αυτών περιοχών (και συγκεκριμένα τις συνδέσεις μέσω Μετσόβου και μέσω Καρπενησίου). Αποσκοπεί στην επικοινωνία των περιοχών αυτών (μέσω του ορεινού όγκου της Νότιας Πίνδου), μεταξύ τους, με τους ορεινούς οικισμούς της περιοχής, τις σημαντικές γεωργικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, τις ιστορικές τοποθεσίες, τους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και την πρόσβαση σε τουριστικούς τόπους και χώρους αναψυχής απαράμιλλου φυσικού κάλους.

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012


Επιστροφή στο χωριό

Επιστροφή στο χωριό
της Μερόπης ΚοκκίνηΌσο περισσότερο βουλιάζουμε στην ύφεση, τόσο πιο πολύ μεγαλώνει το κύμα φυγής από τα μεγάλα αστικά κέντρα προς την επαρχία.

Σε αντίθεση με την εσωτερική μετανάστευση προς τα μεγάλα αστικά κέντρα κατά την περίοδο της κρίσης του ‘60, εν έτει 2012 οι όροι έχουν αντιστραφεί και μπορεί κανείς να μιλήσει πλέον για μια τάση μετανάστευσης των κατοίκων των πόλεων προς την επαρχία. Άνεργοι, οικογένειες, ακόμη και νέοι άνθρωποι που δεν βλέπουν καμία προοπτική στην Αθήνα μετακομίζουν σε πόλεις και χωριά της περιφέρειας, αναζητώντας καλύτερη τύχη. Η εσωτερική μετανάστευση, αν και δεν έχει πάρει ακόμα μεγάλες διαστάσεις, είναι εντούτοις αξιοσημείωτη, μια κι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων φαίνεται να είναι αποφασισμένος ν’ αλλάξει επαγγελματικό προσανατολισμό και να στραφεί προς τη γεωργία, τις βιολογικές καλλιέργειες, την κτηνοτροφία, ακόμα και στις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και στην ανάπτυξη αγροτουριστικών μονάδων, όσοι καταφέρνουν να βρουν χρήματα για να επενδύσουν.

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012


Ο Θεσσαλικός κάμπος μπορεί να γίνει … Καλιφόρνια!

alt 











Μια λύση στα δύσκολα που βάζει η οικονομική κρίση προτείνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Θεοφάνης Γέμτος
Τι κοινό μπορεί να έχει η περιοχή του Φρέσνο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ με τη Θεσσαλία; Μπορεί ο θεσσαλικός κάμπος να ακολουθήσει μια διαφορετική αγροτική προοπτική πέρα από την παραδοσιακή, όπως συμβαίνει με το Φρέσνο;
Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δίνει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Θεοφάνης Γέμτος, ο οποίος στο πλαίσιο επίσκεψής του στο Πανεπιστήμιο του Φρέσνο διαπίστωσε κοινά και μη σημεία μεταξύ των δύο περιοχών.
«Η περιοχή του Φρέσνο είναι παρόμοια με τη Θεσσαλία, δηλαδή μια πεδιάδα περιστοιχισμένη με βουνά. Έχει 4.200.000 στρέμματα καλλιεργούμενη έκταση και 3.500.000 λειμώνες και βοσκοτόπους. Είναι μια περιοχή με πολύ μικρές βροχοπτώσεις, αλλά σημαντικά έργα που έγιναν στη δεκαετία του 1960 εξασφαλίζουν αρκετό νερό από φράγματα και άλλες αποθήκες νερού στα γύρω βουνά. Τα επιφανειακά νερά συμπληρώνονται με υπόγεια που αντλούνται από αρκετά μεγάλα βάθη» επισημαίνει ο κ. Γέμτος.
Αυτό που, όπως λέει, έχει ενδιαφέρον είναι η κατανομή των καλλιεργειών στο Φρέσνο και στη Θεσσαλία. «Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να δούμε ότι δύο περιοχές με παρόμοιο κλίμα, έχουν διαφορετικές καλλιέργειες. Η Καλιφόρνια τροφοδοτεί όλες τις ΗΠΑ με λαχανικά, ενώ εμείς εισάγουμε!
Αυτό που έχει επίσης ενδιαφέρον είναι ότι από πλευράς εισοδήματος στην περιοχή του Φρέσνο η μεγάλη καλλιέργεια (βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτάρι κ.λπ.) προσφέρει το 8%, τα λαχανικά το 33% και οι δενδρώδεις καλλιέργειες το 59%. (από την ετήσια έκθεση του Υπουργείου Γεωργία της Καλιφόρνια). Είναι σαφές ότι τα λαχανικά και οι δενδρώδεις καλλιέργειες, μαζί με την κτηνοτροφία, δίνουν το κύριο εισόδημα στην περιοχή» τονίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012


Γιατί τόσος «ντόρος» για την Ελλάδα;
Σε «γιοφύρι της Άρτας» τείνει να εξελιχθεί το PSI. Εκεί που πλησιάζουμε στη… βρύση για να πιούμε νερό, κάτι προκύπτει και η συμφωνία μετατίθεται χρονικά. Και ερώτημα που γεννάται είναι πού οφείλεται η καθυστέρηση. Ενώ αποτελεί κοινό μυστικό πως οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους ιδιώτες πιστωτές έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί, κάποιοι «τρενάρουν» την όλη διαδικασία. Και δεν άλλοι από τους τροϊκανούς, οι οποίοι θέλουν να κρατούν το PSI, ως ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στη φαρέτρα τους. Αυτός είναι ο λόγος που καμία συμφωνία για το κούρεμα του χρέους δεν πρόκειται να ανακοινωθεί αν προηγουμένως δεν κλείσει η συμφωνία για τους όρους του νέου οικονομικού προγράμματος. Έτσι οι τελικές ανακοινώσεις δεν πρόκειται να γίνουν πριν από το βράδυ της Κυριακής, όταν εκτιμάται ότι θα έχει κλείσει και το θέμα της διαπραγμάτευσης των όρων του νέου οικονομικού προγράμματος.
Τρόικα: Ζητά… γη και ύδωρ για να πει το ναι
Έξι βασικές απαιτήσεις προβάλλουν οι επικεφαλής της τρόικας για να δώσουν τη συγκατάθεσή τους αναφορικά με τη χρηματοδότηση του PSI+ και τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης. Όπως προκύπτει από τις συζητήσεις τόσο με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, όσο και με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, το ενδιαφέρον τους εστιάζεται –κατά τρόπο σαφή και κατηγορηματικό- στη μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ, στην περικοπή των επικουρικών συντάξεων, στην κατάργηση των ωριμάνσεων, στο ψαλίδισμα του 13ου και του 14ου μισθού, στο κλείσιμο κρατικών φορέων με απόλυση προσωπικού (8.000 με 10.000) και στην πλήρη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Η τρόικα επιδιώκει τα μέτρα αυτά να ψηφιστούν από την παρούσα Βουλή και να αρχίσουν να υλοποιούνται άμεσα από την υφιστάμενη κυβέρνηση. Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη αντιμέτωπη με την σκληρή στάση του ΔΝΤ, καθώς ο Πολ Τόμσεν έχει διατυπώσει την άποψη ότι παρά το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, το 2020 το ελληνικό δημόσιο χρέος θα φτάνει το 150% του ΑΕΠ, δηλαδή 60 δισ. ευρώ περισσότερο από τον εκτιμώμενο στόχο με βάση το σημερινό ΑΕΠ. Η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε κυρίως επειδή σε συνάντηση που είχαν πριν δύο εβδομάδες οι κ.κ. Ζαννιάς και Χριστοδούλου με το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, στην Ουάσινγκτον, δεν είχαν διαφανεί οι απόψεις του κ. Τόμσεν σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Οι απόψεις του κ. Τόμσεν κατέδειξαν και τη διαφοροποίηση μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.