Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Τα 15 αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά που φέρνουν κέρδη

Εκτός από τις νέες καλλιέργειες, έδαφος στις προτιμήσεις των ελλήνων καταναλωτών αρχίζουν να κερδίζουν και οι καινούργιες ποικιλίες παλαιότερων ειδών σαν το κριθάρι που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της μπίρας ή το σιτάρι με χαμηλή γλουτένη, όπως λέει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης.
«Οι αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες που φαίνονται ήδη και η ερημοποίηση κάποιων περιοχών φέρνουν στη χώρα μας, ειδικά στον ελληνικό Νότο, ξηροθερμικά φυτά όπως είναι τα κακτώδη (αλόη, αγαύη κ.ά.). Αλλά και οι διαρκώς πιο εξειδικευμένες απαιτήσεις των καταναλωτών και οι σύγχρονες διατροφικές γνώσεις θα φέρνουν συνεχώς νέα είδη όπως τα διάφορα βατόμουρα, αλλά και παλαιές ποικιλίες που είχαν βγει από την καλλιέργεια όπως ήταν τα σιτάρια με χαμηλή γλουτένη, τα οποία όμως προτιμούν συνάνθρωποί μας με δυσανεξία στη γλουτένη.
Κάτι ανάλογο γίνεται ήδη με το νέο είδος του γλυκαντικού φυτού στέβια για τη μείωση του σακχάρου στον οργανισμό μας», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Τσαυτάρης. Σε κάθε περίπτωση, όπως λέει, βαρύτητα από τους παραγωγούς πρέπει να δοθεί πρώτα στις καλλιέργειες που έχουν παράδοση στη χώρα μας όπως τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, για τα οποία εξάλλου το υπουργείο ετοιμάζεται να εκδώσει απόφαση με τα συνιστώμενα κατά περιοχή είδη.

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Πώς να αποστάξεις Αιθέρια Έλαια

Πώς να αποστάξεις Αιθέρια Έλαια


Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να βγάλεις τα αιθέρια έλαια από ένα φυτό. Η απόσταξη είναι ο καλύτερος και ο αρχαιότερος. Η διαδικασία που χρησιμοποιείται για την απόσταξη αιθερίων ελαίων είναι η απόσταξη με ατμό. Η διαδικασία αυτή βασίζεται σε έναν πέρση γιατρό του 11ου αιώνα που ονομάζεται «Avicenna» ο οποίος εισήγαγε και τεκμηρίωσε πολλές ιατρικές πρακτικές που χρησιμοποιούνται και σήμερα συμπεριλαμβανομένης της αρωματοθεραπείας. Κατά τη διάρκεια των αιώνων η διαδικασία της απόσταξης και ο εξοπλισμός έχουν τελειοποιηθεί και εκσυγχρονιστεί. Παρ΄όλα αυτά η βασική ιδέα παραμένει η ίδια.Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται στα αρώματα, τα χειροποίητα σαπούνια, τα άλατα λουτρών, τις λοσιόν και σε προϊόντα φροντίδας του σώματος. Τα πτητικά συστατικά τους χρησιμοποιούνται χωριστά ή συνδυάζονται για να δημιουργήσουν ένα καινούριο αρωματικό μπουκέτο. 

 
 
Η απόσταξη ατμού είναι μια μέθοδος απόσταξης για τις ενώσεις που είναι ευαίσθητες στην υψηλή θερμοκρασία. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση του εξαγόμενου ατμού μέσω ενός θερμαινόμενου μείγματος της πρώτης ύλης. Σύμφωνα με το νόμο του Raoult, μερικές από τις ενώσεις θα ατμοποιηθούν (σύμφωνα με τη μερική πίεσή τους). Το μείγμα ατμού δροσίζεται και συμπυκνώνεται, παράγοντας συνήθως ένα στρώμα αιθέριου ελαίου και ένα στρώμα νερού . Η απόσταξη ατμού των διάφορων αρωματικών φυτών και των λουλουδιών μπορεί να οδηγήσει σε δύο προϊόντα ένα αιθέριο έλαιο καθώς επίσης και ένα υδατώδες βοτανικό απόσταγμα (ανθόνερο). Τα φρέσκα ή ξηρά βότανα τοποθετούνται στον ατσαλένιο αποστακτήρα

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Βότανα για αποθήκευση και επιβίωση

Τα παρακάτω βότανα είναι θρεπτικά όπως επίσης και θεραπευτικά και μπορούν να μας βοηθήσουν ως συμπυκνωμένες πηγές τροφίμων την εποχή που δεν υπάρχουν πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ξηροί καρποί και σπόρια.

Extra 
Πως επιβιώνεις με λίγο φαγητό, παίρνοντας βιταμίνες από ένα μόνο φυτό. 
Τι δίνουμε για να πάρουν βάρος ασθενείς που δεν τρώνε. 
Τι έτρωγε ο στρατός του Μέγα Αλέξανδρου για ενέργεια-Τι είναι 50 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη και φυτρώνει στην Ελλάδα; 
Τι χρησιμοποιούμε σε σοβαρές εξωτερικές πληγές και γάγγραινες. 

Μηδική η ήμερος, τριφύλλι (Ελλοβόκαρπα ή Χεδρωπά) Medicago sativa, alfalfa (Leguminosae) 
Μηδική (αραβικά ο «πατέρας των τροφίμων»
Περιέχει πρωτεΐνες, χλωροφύλλη, βιταμίνες Α, Β12, Κ, C, P, ασβέστιο, μαγνήσιο, φωσφόρο και κάλιο. Η υπόγεια ρίζα της μηδικής μπορεί να επεκταθεί βαθειά αρκετά μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, μαζεύοντας πολλά μεταλλικά στοιχεία από τα έγκατα της γης. Ένα φυτό με μικρότερη κοντότερη ρίζα δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Η μηδική μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τρόφιμο ή συμπλήρωμα διατροφής. Περιέχει βασικές ορμόνες και ένζυμα που είναι απαραίτητα για να κρατήσουν σε λειτουργία την υπόφυση και τους αδένες των επινεφριδίων.
Υπάρχει μια ιστορία που έχουμε πει σε πολλές διαλέξεις και μαθήματα, για την οικογένεια, η οποία ήταν έγκλειστη σε στρατόπεδο συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της Ευρώπης. Η συγκεκριμένη οικογένεια βρήκε τη δύναμη να τα καταφέρει μέχρι το τέλος του πολέμου, όπου απελευθερώθηκαν. Το κλειδί ήταν ένα φυτό τριφυλλιού που μεγάλωνε στη γωνία εντός της περίφραξης στην εσωτερική μεριά του φράχτη. Κάθε μέλος της οικογένειας έπαιρνε μυστικά μερικά φύλλα του φυτού κάθε μέρα ... επιτρέποντας στο τριφύλλι να αναπληρώνει τα φύλλα του καθ 'όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η οικογένεια λάμβανε τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά από το φυτό. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά δεν παρέχονταν από τα κακής ποιότητας και σπάνια συσσίτια. Η οικογένεια διατήρησε την υγεία τους, ενώ άλλοι γύρω τους πέθαιναν από υποσιτισμό.

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Θεσμός έγινε ο πλαστός και το τσαλαφούτι για τους Βραγκιανίτες.

Θεσμός έγινε ο πλαστός και το τσαλαφούτι για τους Βραγκιανίτες.
 



Πάνω από δέκα ταψιά πλαστού διατέθηκαν στην εκδήλωση, η παρουσία των κατοίκων της περιοχής ήταν δυναμική.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους o Δημοτικός Σύμβουλος Αργιθέας Μπαμπάτσικος Ιωαννης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αργιθεατών Αθήνας Καραγιώργος Αθανάσιος, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Βραγκιανιτών ο Αγόρης Κων/νος και μέλη. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του το κανάλι Τρίκαλα Όλα TV.
Η έκπληξη της βραδιάς ήταν η νεολαία που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα αλλά και των δύο νέων καλλιτεχνών από Λάρισα  του Σωτήρη Γεωργατζά και Γιώργου Γκασδράνη στην έντεχνη μουσική.
Η παρουσία πολλών τοπικών προιόντων έδωσε αφορμή για νέες ιδέες για την επόμενη εκδήλωση, έγινε συζήτηση ακόμη και για ίδρυση γυναικείου συνεταιρισμού και όχι μόνο.
Τα προιόντα που παρουσιάστηκαν ήταν μέλι από έλατο και ανθόμελο από περδικάκι και από άλλα βότανα της περιοχής.
Γλυκό κουταλιού σύκο, γλυκό κουταλιού από καρύδι , τσάι , ρίγανη.
Διάφορα ποτά ,από καρύδι, από κράνα και βατόμουρα.

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Επιστροφή στις ρίζες μας πλαστό και τσαλαφούτι…

Για 5η  χρονιά η γιορτή πλαστού στα Βραγκιανά.


” Επιστροφή στις ρίζες μας πλαστό και τσαλαφούτι…’’

Στις 12 Αυγούστου και ημέρα Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί για πέμπτη συνεχή χρονιά στον, περιβάλλοντα χώρο του Προφήτη Ηλία Βραγκιανών, η καθιερομένη πλέον γιορτή πλαστού.
Θα ξεκινήσει διαγωνισμός καλλίτερης συνταγής πλαστού αλλά... και παρουσίασης.
Στους παρευρισκομένους θα σερβιριστεί πλαστός, τσαλαφούτι, σε ένα δωρεάν γλέντι με παραδοσιακή τοπική δημοτική ορχήστρα. Επίσης θα εμφανιστεί και νεανική καλλιτεχνική ομάδα με έντεχνη μουσική.
Στο χώρο θα υπάρχει και έκθεση τοπικών προιόντων.
Ώρα έναρξης 21:30 μμ
Είσοδος ελεύθερη.

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

5η γιορτή πλαστού στα Βραγκιανά
12 Αυγούστου 2013
στον Προφήτη  Ηλία 
Στις 12 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί για πέμπτη συνεχή χρονιά στον, περιβάλλοντα χώρο του Προφήτη Ηλία Βραγκιανών, η καθιερομένη πλεον γιορτή πλαστού.
Θα ξεκινήσει διαγωνισμός καλλίτερης συνταγής πλαστού αλλά και παρουσίασης
Στους παρευρισκομένους θα σερβιριστεί πλαστός, τσαλαφούτι, σε ένα δωρεάν γλέντι με παραδοσιακή τοπική δημοτική ορχήστρα.

Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να ξαναθυμηθούμε την αξία της Ελληνικής διατροφής εμείς οι μεγαλύτεροι και να την γνωρίσουμε στα παιδιά μας ώστε να πάψουμε πλέον να είμαστε ένας λαός εξαρτημένος από τα αναμφίβολης ποιότητας προιόντα των πολυεθνικών.
Η Ελλάδα μας μπορεί και πρέπει να μας θρέψει με αγνά ωφέλιμα και νόστιμα αγαθά της Ελληνικής Γης, και οι Έλληνες παραγωγοί να κερδίσουν την θέση που δικαιούνται στην αγορά ώστε να συμβάλλουν στην τόνωση της οικονομίας και την τοπική ανάπτυξη.

Σήμερα ανακαλύπτουμε και πάλι την υπέροχη γεύση αυτών των υλικών και απολαμβάνουμε αυτήν την πίτα, όχι ως φαγητό φτωχών, αλλά ως επιστροφή στις ρίζες.

Ο Ιπποκράτης (460 π.Χ.) συνέδεσε τη σωστή διατροφή με την καλή υγεία λέγοντας ότι «Η σωστή διατροφή είναι θεμέλιο υγείας και φάρμακο κάθε ασθένειας»



Οι  φίλοι της παράδοσης –Επιστροφή στις ρίζες μας

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Πάνω από 40 παιδιά παραβρέθηκαν στον Προφήτη Ηλία Βραγκιανών

Πάνω από 40 παιδιά παραβρέθηκαν στον Προφήτη Ηλία Βραγκιανών

Η έκπληξη των διοργανωτών ήταν τα πολλά παιδικά χαμόγελα που έδωσαν το παρών στις εκδηλώσεις αφιερωμένη στα παιδια στις 18 Ιουλίου ημέρα Πέμπτη. Πάνω από 40 παιδιά παραβρέθηκαν στον Προφήτη Ηλία Βραγκιανών και έλαβαν μέρος σε αγώνα ανωμάλου δρόμου νικητής ήταν ο Δήμος Κωσταρέλλος, στο διαγωνισμό ζωγραφικής νικήτρια ήταν η Εβελίνα Κριπούρη,καθώς σε διαγωνισμό αινίγματος, αγώνας βόλευ και μπάσκετ. Μετά το τέλος των αγώνων μοιράστηκαναναμνηστικά, διάφορα δώρα, έντυπα και ακολούθησε παιδικό πάρτυ.
Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στον εσπερινό και θεία λειτουργία που τελέσθηκε στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία  Βραγκιανών. Ακολούθησε δωρεάν φαγητό στους επισκέπτες και συνεχείστικε με παραδοσιακό γλέντι ως  αργά το απόγευμα του Σαββάτου παρόλο την καιρική αστάθεια που υπήρχε. 









Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

18-19-20 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΒΡΑΓΚΙΑΝΩΝ

.

  

Στις 18 – 19 – 20  Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν  αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις για το εορτασμό του Προφήτη Ηλία Βραγκιανών στο χώρο της εκλησίας.

Συγκεκριμένα στις 18 Ιουλίου αφιερωμένη για τα παιδιά και ώρα 19.00 θα πραγματοποιηθούν αθλητικοί αγώνες, διαγωνισμός αινίγματος και διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα ( Αυλή μας είναι όλο το χωριό) θα ακολουθήσει παιδικό πάρτυ. Στις 19 – 20  θα τελεστεί μέγας εσπερινός και θεία λειτουργία και θα ακολουθήσει παραδοσιακό πανηγύρι  με δωρεάν φαγητό. Στο τραγούδι θα συμμετέχει η Βαγγελιώ  Χρηστιά     

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Αστυνομική διάταξη για την ρίγανη και το τσάι. Μια καλή ιδέα και για την Αργιθέα?

 Αστυνομική διάταξη για την ρίγανη και το τσάι



Αστυνομική διάταξη για την αλισφακιά, την ρίγανη, την κάππαρη, το θυμάρι και άλλα αρωματικά φυτά, εκδόθηκε από το δασαρχείο Δωδεκανήσου! 

Σύμφωνα με την διάταξη, οι κάτοικοι των νησιών μας μπορούν να μαζεύουν αυτά τα φυτά, μόνο για δική τους χρήση. 

Για εμπορικούς λόγους, επιτρέπεται μόνο μετά από έγγραφη άδεια της διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου. 

Η ίδια διάταξη προβλέπει ότι οι κάτοικοι των νησιών μας επιτρέπεται να μαζεύουν μέχρι δύο κιλά μανιτάρια ενώ για την μεταφορά φυλλοχώματος από τα δάση, απαιτείται πρώτα άδεια. 
Ειδικότερα, στην απόφαση του δασαρχείου αναφέρονται τα εξής: 

«Ι. Απαγορεύουμε 

α) Την εκρίζωση, κοπή, συλλογή και μεταφορά παντός είδους αρωματικού, φαρμακευτικού, βαφικού, αρτυματικού, μελισσοκομικού, ανθοκομικού και διακοσμητικού φυτού, δενδρυλλίου, θάμνου, φρυγάνου ή πόας, από δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις καθώς και από δημόσιες χορτολιβαδικές-βραχώδεις εκτάσεις, χωρίς την προηγούμενη άδεια της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου. Εξαιρούνται της απαγόρευσης τα είδη που αναφέρονται στην παρακάτω παρ. ΙΙ της παρούσας, με τους όρους αυτής. 

β) Την εκρίζωση, την συλλογή ανθέων, βολβών ή την αποκοπή βλαστών, συνολικά και χωρίς εξαίρεση φυτών της οικογένειας των Oρχεοειδών (Orchidaceae), της οικογένειας των Κρινοειδών (Liliaceae) και της οικογενείας των Παιωνιιδών (Paeoniaceae). 

Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Μας χρωστούν, δεν τους χρωστάμε!



Μας χρωστούν, δεν τους χρωστάμε!
Μετά από αυτό, συνεχίζουν να μιλούν...

Αγαπητά μέλη και φίλοι του Συνδέσμου Βραγκιανιτών Καρδίτσας,
χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη!

Τις τελευταίες ημέρες ο σύλλογός μας δέχεται μια πρωτοφανή, αήθη και κατάπτυστη επίθεση από τα καταρρέοντα κέντρα εξουσίας των Βραγκιανών.

Η δημοσίευση σειράς θεμάτων μέσω της Φωνής Βραγκιανιτών, η καταγραφή της αγωνίας των χωριανών και η κινητικότητα των μελών του διοικητικού μας συμβουλίου φαίνεται πως έχουν ταρακουνήσει για τα καλά όχι μόνο τους τοπικούς άρχοντες, αλλά και τους λίγους (ευτυχώς) εναπομείναντες "αυλικούς" τους!

Ας ξέρουν οι "κύριοι των καφενείων" πως δεν μας φοβίζουν οι χαρακτηρισμοί (πχ περί ελαφρότητας ή νεανικής επιπολαιότητας), που χρησιμοποιούν σε μια προσπάθεια μείωσης του συλλογικού κινήματος... Αντιθέτως, μας ατσαλώνει η πίστη των χωριανών στο έργο μας!

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

λάδι για μυϊκούς πόνους, ρευματισμούς, ψύξεις, κρυώματα…


Ας φτιάξουμε λάδι για μυϊκούς πόνους, ρευματισμούς, ψύξεις, κρυώματα…




Καυτερό λάδι ειδικό για πόνους μυϊκούς, ρευματισμούς, ψύξεις, κρυώματα κ.α. Είναι πολύ καλό, δοκιμασμένο και περνάει τον πόνο αρκετά γρήγορα με ένα μασάζ. Διάρκεια ζωής ενάμιση χρόνο και ίσως παραπάνω, γι’ αυτό καλό είναι να έχουμε φτιάξει κάποια ποσότητα για ώρα ανάγκης.

Το ελαιόλαδο που αναγράφεται παρακάτω ως βάση της συνταγής, μπορεί να αντικατασταθεί με αμυγδαλέλαιο, σταφυλοκουκουτσέλαιο, ή ακόμα και με έλαιο άρνικας ή σπαθόλαδο για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Συνταγή:
-1 lt παρθένο ελαιόλαδο
-15 καυτερές πιπεριές τσίλι αποξηραμένες
-2 ξύλα κανέλα
-7 άνθη κανέλας
-1 πρέζα μαραθόσπορο
-1 πρέζα μπαχάρι
-1 πρέζα μαύρο πιπέρι
-1 πρέζα κόκκινο πιπέρι γλυκό
-6 γαρίφαλα
-4 κεδρόμηλα
-1 πρέζα σπόρους άγριο κύμινο
-1 μοσχοκάρυδο
-5 με 6 κάρδαμα
-λίγο τριμμένο τζίντζερ
-2 με 3 κλαράκια θυμάρι
-1 κλωνάρι δενδρολίβανο
-1 ματσάκι βασιλικό
-1 μικρό ματσάκι φασκόμηλο
-1 ματσάκι λεβάντα

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

22-23 Απριλίου 1804: Το Ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στο Σέλτσο

Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΕΛΤΣΟΥ ανεκτίμητο μνημείο της ορθοδοξίας και Ιερός Τόπος της θυσίας των Σουλιωτών, έμελε άθελά της, να γίνει ο αιώνιος μάρτυρας της Ιστορίας. Άγνωστη για πολλούς, χτίστηκε το 1697.
Είναι Αθωνικού τύπου, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Βρίσκεται στον ορεινό όγκο των Άνω Ραδοβιζίων στο χείλος του βαράθρου της Γκούρας. Κρυμμένη και απρόσιτη γύρωθεν, στέκει εκεί, όπου φωλιάζουν οι σταυραετοί της Πίνδου, ανάμεσα στο Νιγκόζι, στη Φρούσια και τα αδούλωτα Άγραφα. Στα πόδια της κάτω, κυλάει ορμητικά ο θεοπόταμος Αχελώος η Άσπροπόταμος ,λες και βιάζεται να αλαργέψει γρήγορα από το στοιχειωμένο τούτο μέρος.
Εκεί λοιπόν, στις ΠΗΓΕΣ-ΑΡΤΑΣ με την παλιά ονομασία «ΒΡΕΣθΕΝΙΤΣΑ»ένα χωριό των Άνω Ραδοβιζίων και Ιστορική έδρα του ΔΗΜΟΥ Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ σήμερα, έμελλε να παιχθεί ο επίλογος του δράματος των Σουλιωτών με ένα «Νέο Ζάλογγο»
Στις 23 Απριλίου του 1804 το ΣΕΛΤΣΟ έπεσε με προδοσία μετά από 4μηνη σκληρή πολιορκία. Ακολούθησε η ηρωική έξοδος των μαχητών του προς τη γέφυρα Κοράκου που είχει όλα τα χαρακτηριστικά της εξόδου του Μεσολογγίου. Δίκαια αποκαλείται από πολλούς «Το Μεσολόγγι της Ηπείρου»
Στην μνήμη των Ηρώων αυτών, 209 χρόνια μετά, κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ αποτείοντας φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης . Προτίμησαν να πεθάνουν λεύτεροι παρά να ζήσουν σκλάβοι. Δεν λιποψύχησαν, δεν λιποτάκτησαν, δεν συμβιβαστήκαν. Οφείλουμε να μην ξεχάσουμε ποτέ αυτή την ανείπωτη θυσία τους. .

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ TOY «ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΕΛΤΣΟΥ»
«Έσφαλε οικτρά , όποιος την δόξα είπε μάταιη…….»έγραψε ο επικός μας ποιητής Ανδρέας Κάλβος, στο ποίημά του «εις δόξαν»….και δεν είχε άδικο.
«Δεν υπάρχει γλυκύτερος θάνατος από αυτόν, τον υπέρ πατρίδος θάνατο. Μηδέ ενδοξότεροι νεκροί παρά οι νεκροί που έπεσαν στο πεδίο της μάχης υπέρ της ελευθερίας. Ας παραμένουν άταφοι αυτοί οι ήρωες. Ας γίνονται βορά των γυπαετών και των σαρκοβόρων θηρίων.Ας μην το έβρεξε κανείς προσφιλής τους μὲ δάκρυα και ας μη φίλησε το χώμα που έπεσαν. Και τα οστά τους ακόμη, ας μην μένουν εκεί ,στον ένδοξο αυτό τόπο.
Ας τα διασκορπίζουν οι πνοές φθονερών άνεμων και άκαρδοι χείμαρροι σε βαθιές χαράδρες και φαράγγια ανήλιαγα. Παρ΄ όλα αυτά όμως, ένα είναι αληθινό. Δεν υπάρχει ενδοξότερος νεκρός από αυτόν που πέφτει στα πεδία των μαχών .Δεν παύει αυτός ο υπέρ πατρίδος, να είναι ο γλυκύτερος θάνατος».
Σ΄αυτή τη γη στέκουν η Δόξα και η Αρετή αντάμα , τους στεφανώνουν με δάφνης φύλλα χρυσά, με ρόδα αμάραντα, και φεύγουν γοργά-γοργά για να μην ταράξουν την αιώνια ανάπαυσή τους.
Χίλιοι τριακόσιοι και πλέον ήρωες Σουλιώτες, Μποτσαραίοι και ντόπιοι Ραδοβιζινοί, αγωνιστές της ελευθερίας εκεί, στην Ιερή γη του Σέλτσου, δεν μπορούσαν παρά να συνεχίσουν την προαιώνια παράδοση των προγόνων τους, του Μαραθώνα και των Θερμοπυλών. Η Αρχαία ψυχή που ζούσε μέσα τους αθέλητα κρυμμένη, τους προέτρεπε. «Να πολεμήσουν μέχρις εσχάτων και να νικήσουν , ή να πεθάνουν». Ύστερα από 4μηνο άνισο αγώνα, κατά ασυγκρίτως υπερτέρων δυνάμεων και προδοσία, πέφτουν ως νέοι Λακεδαιμόνιοι, ηρωικώς μαχόμενοι υπέρ πατρίδος και ελευθερίας« τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι»
Οι επτά αράδες του ιστορικού ΠΟΥΚΕΒΙΛ -σύγχρονου των γεγονότων- από την επιγραφή του ηρώου των Σουλιωτών στις ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ, αρκούν για να καταλάβουμε τι συνέβη στο ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΣΕΛΤΣΟ.

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Τρία Βότανα που αφήνουν μεγάλα κέρδη !!!

 
 
Τρία βότανα που φημίζονται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, μοιάζουν να αποτελούν μια πρώτης τάξεως εναλλακτική πρόταση για νέα πηγή εισοδήματος.
Το τσάι του βουνού, το χαμομήλι και το μελισσόχορτο, μπορεί να είναι ευρέως γνωστά σε όλους μας ως εξαιρετικά ροφήματα με ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες, ωστόσο η καλλιέργειά τους εμφανίζει μεγάλες προοπτικές
ανάπτυξης με κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητες αποδόσεις που φθάνουν να ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ ανά στρέμμα. Τα τελευταία χρόνια σε όλες τις διεθνείς αγορές η ζήτηση για προϊόντα φυσικής προέλευσης είναι αυξανόμενη.
Η Ελλάδα έχει εξαιρετικά πλούσια χλωρίδα σε ποικιλότητα και είδη αρωματικών φαρμακευτικών φυτών και ευνοϊκές κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες για την καλλιέργεια των περισσότερο γνωστών και εμπορικών ειδών.
Ο νεοεισερχόμενος παραγωγός προτείνεται να αρχίσει με περισσότερα του ενός είδη, τόσο ετήσια αλλά και πολυετή φυτικά υλικά. Τα ετήσια δίνουν την εμπειρία μέσω του πλήρους κύκλου της καλλιέργειας κατά το πρώτο έτος, από το πολλαπλασιαστικό υλικό έως τη συγκομιδή, καθ' ον χρόνο τα πολυετή αναπτύσσονται, για να δώσουν το μέγιστο και βέλτιστο της παραγωγής τους, συνήθως μετά τον δεύτερο χρόνο.

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Δροσάτο αργιθέας

 
 

 


Βρίσκεται σε υψόμετρο
960 μέτρων στη πλαγιά της Καράβας. Το όνομα οφείλεται στην πηγή Γκούρα που βγάζει άφθονο νερό και κρατάει δροσερά τα πάντα.Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Μεζήλον.
Στο χωριό υπάρχει αρχαίος ενοριακός ναός της Θεοτόκου στον οποίο μπορεί να θαυμάσει κανείς τη τέχνη και τις αγιογραφίες. Στο χωριό αξίζει να επισκεφτείτε τους ναούς του Προφήτη Ηλία ( πανηγυρίζει στις 20 Ιουλίου), του Αγίου Ιωάννη, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου καθώς και το μοναστήρι του Αγιου Αθανασίου.
Ιστορικά δεν θα πρέπει να λησμονήσουμε την ύπαρξη κατα το 1952 υδροηλεκτρικού εργοστασίου, που καθιστούσε το χωριό ως το μοναδικό με ηλεκτρικό ρεύμα.

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Λίπανση των εδαφών και των καλλιεργειών στην αρχαία Ελλάδα



Μία από τις σπουδαιότερες γεωργικές εργασίες, αναμφισβήτητα είναι η λίπανση των καλλιεργουμένων φυτών. Ο μεγάλος Ρώσος φυσιολόγος Τιμιριάζεφ έλεγε: 'Η τέχνη της γεωργίας επικεντρώνεται σε ένα σημείο. Στη θρέψη και τη λίπανση των φυτών'. Άνθρωποι και ζώα εξαρτώνται από τα φυτά για την τροφή τους και τα φυτά εξαρτώνται από τα θρεπτικά στοιχεία, τα στοιχεία της ζωής, για την ανάπτυξη και την απόδοσή τους.
Τα θρεπτικά αυτά στοιχεία, ούτε δημιουργούνται ούτε χάνονται, απλά αλλάζουν τη χημική τους μορφή και κυκλοφορούν από θέση σε θέση. Αυτή η αέναη κυκλοφορία των θρεπτικών στοιχείων (ανακύκληση) στη φύση αποτελεί το βασικό θεμέλιο της ζωής. Η ανακύκληση η οποία γίνεται στη φύση, είτε αυτόματα, είτε με παρεμβάσεις των ανθρώπων, διασφαλίζει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό την αειφορία. Πολλές από τις επεμβάσεις των ανθρώπων στο χειρισμό εδάφους και φυτών αποσκοπούν σ΄ αυτή την ανακύκληση για τη διατήρηση της γονιμότητας των εδαφών. Η διατήρηση της γονιμότητας των εδαφών, κύριο μέλημα των εδαφολόγων, είναι μια ολόκληρη επιστήμη που βρίσκεται συνεχώς σε δυναμική κατάσταση.
Το έδαφος είναι πολύπλοκο τριφασικό σύστημα που αποτελείται από τη στερεή, υγρή και αέρια φάση. Η στερεή φάση περιλαμβάνει οργανικά και ανόργανα τεμαχίδια, που περιέχουν αποθέματα θρεπτικών στοιχείων σε οργανικές ή ανόργανες μορφές. Η ανοργανοποίηση οργανικών πηγών παρέχει θρεπτικά στοιχεία σε διαθέσιμες για τα φυτά μορφές. Και για να γίνει πιο αντιληπτό αυτό, εξηγούμε, ότι τα φυτά δεν προσλαμβάνουν οργανικά στοιχεία όπως πιστεύεται από πολλούς οι οποίοι υποστηρίζουν μόνο την οργανική λίπανση και αρνούνται την ανόργανη λίπανση. Τα φυτά προσλαμβάνουν τα θρεπτικά στοιχεία μόνο υπό ανόργανη μορφή, υπό μορφή ιόντων. Η υγρή φάση του εδάφους είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά των θρεπτικών στοιχείων.
Η αποσύνθεση και ανοργανοποίηση των οργανικών ενώσεων και η διάλυση των ανόργανων ενώσεων τα μετατρέπουν σε διαλυτές μορφές που διατηρούνται στο διάλυμα του εδάφους. Η εδαφική υγρασία αποτελεί την προϋπόθεση για την πρόσληψη των θρεπτικών στοιχείων από τα φυτά και τη μεταφορά τους εντός αυτών.

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013


9,4 εκατ. € για τον Αχελώο

 

Από πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης προκύπτει ότι το Δημόσιο θα πληρώσει 9,4 εκατομμύρια για την στήριξη της σήραγγας εκτροπής.
Μάλιστα το πόσο σύντομα θα αυξηθεί καθώς το Δημόσιο δέχτηκε το αίτημα του εργολάβου για εκτέλεση περισσότερων εργασιών. Αιτία, η κακή στατική κατάσταση της σήραγγας, η οποία έμεινε ημιτελής λόγω δικαστικής εμπλοκής.
Πάντως, όσοι υποστηρίζουν την εκτροπή δηλώνουν ότι το έργο είναι απαραίτητο για να μη «στεγνώσει″ ο θεσσαλικός κάμπος.
Σημειώνεται ότι η σήραγγα εκτροπής έχει μήκος 17,4 χιλιόμετρα ξεκινά από δύο μέτωπα – την Δρακότρυπα και το Ανθηρό- ΚΑΙ καταλήγει στη Θεσσαλία στο Πετρωτό.
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, skai.gr
 


 

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Ηλικιωμένη έπεσε σε γκρεμό στην Mεταμόρφωση Ανθηρού αλλά επιβίωσε!


Ηλικιωμένη έπεσε σε γκρεμό στην Mεταμόρφωση Ανθηρού αλλά επιβίωσε!

Τυχερή μέσα στην ατυχία φαίνεται ότι στάθηκε ανήμερα των Αποκρεών μια ηλικιωμένη αγρότισσα στην Αργιθέα που κατρακύλησε σε γκρεμό.

Το περιστατικό συνέβη περί της 10:00 το πρωί της Κυριακής στη Μεταμόρφωση Ανθηρού όταν η 80χρονη έχασε την ισορροπία της για άγνωστο λόγο (πιθανό παγετό) σε μονοπάτι στο δάσος και βρέθηκε να κατρακυλά για περίπου 40 μέτρα. Οι φωνές της έφεραν κοντά κάποιους κατοίκους που με την σειρά τους αφού την ανέσυραν κάλεσαν ασθενοφόρο για να την μεταφέρει στο νοσοκομείο.

Παρά την μεγάλη πτώση αλλά και την μεγάλη ηλικία της η ηλικιωμένη γλίτωσε με ελαφρά τραύματα οφείλοντας την τύχη της κατά κύριο λόγο στα πολλά ρούχα που φορούσε λόγω του έντονου κρύου που υπήρχε τις πρωινές ώρες.

karditsalive.net

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013


Φτιάξτε αυτοποτιζόμενες γλάστρες από πλαστικά μπουκάλια



Αντί να πετάξετε ή να ανακυκλώστε τα πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικών, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε “πράσινες” γλάστρες, με όλη τη σημασία της λέξης. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή!

Τι θα χρειαστείτε:

·                 1 Πλαστικό μπουκάλι με πώμα

·                 Μαρκαδόρο

·                 Μαχαίρι

·                 Ψαλίδι

·                 Χώμα

Πώς να το φτιάξετε:

1. Σχηματίστε με τον μαρκαδόρο μία γραμμή περιμετρικά του μπουκαλιού, περίπου 13 εκατοστά από τη βάση. Χρησιμοποιήστε το μαχαίρι για να τρυπήσετε το μπουκάλι στο σημάδι και στη συνέχεια με το ψαλίδι κόψτε το μπουκάλι κατά μήκος της γραμμής που σχηματίσατε.

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Το τσάι του βουνού και οι ευεργετικές του ιδιότητες

Το τσάι του βουνού και οι ευεργετικές του ιδιότητες

Στα βουνά της Ελλάδας εντοπίζονται περίπου 17 είδη τσαγιού

Το κλασικό τσάι του βουνού που παλιά δεν έλειπε από κανένα σπίτι και ήταν το πρώτο αφέψημα που ετοίμαζε κάποιος για το κρυολόγημα, βρίσκει σιγά σιγά την θέση του και επιστημονικά ανάμεσα στα ευεργετικά ροφήματα για τον οργανισμό.

Το τσάι του βουνού επιδρά ευεργετικά σε:


- Κρυολογήματα
- Φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού
- Την καταπολέμηση της δυσπεψίας και των γαστρεντερικών διαταραχών

Επίσης θεωρείται:


- Αντισπασμωδικό
- Αναλγητικό
- Επουλωτικό
- Αντιοξειδωτικό
- Αγχολυτικό

Το τσάι του βουνού περιέχει πληθώρα συστατικών όπως φλαβονοειδή, διτερπένια, φαινυλοπροπάνια, ιριδοειδή, μονοτερπένια. Τα τελευταία χρόνια το τσάι του βουνού έχει βρει τη θέση του κάτω από το επιστημονικό μικροσκόπιο με στόχο την εξακρίβωση της θετικής του επίδρασης στον οργανισμό.

Η Ελλάδα και η Ισπανία είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση τσαγιού του βουνού. Στα βουνά της Ελλάδας εντοπίζονται περίπου 17 είδη. Τα περισσότερα είναι αυτοφυή σε βραχώδεις περιοχές με υψηλό υψόμετρο, η ασύστολη συλλογή του σχεδόν τα απειλεί με εξαφάνιση, γεγονός που στις περισσότερες περιοχές απαγορεύεται η συλλογή του. Μάλιστα προωθείται η καλλιέργεια του για εμπορικούς σκοπούς προκειμένου να προστατευθούν οι αυτοφυείς ποικιλίες.

Εργαστηριακές μελέτες για την ευεργετική επίδραση που έχει το τσάι του βουνού έχουν ήδη γίνει από τα Πανεπιστήμια Πατρών και Ιωαννίνων ενώ το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε μελέτη του υποστηρίζει ότι τα εκχυλίσματα των Sideritis euboea και Sideritis clandestina μπορούν να συνεισφέρουν προληπτικά στην οστεοπόρωση, καθώς προστατεύουν έναντι της απώλειας της οστικής πυκνότητας και ενισχύουν τη μηχανική αντοχή των οστών.

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Ανάρπαστα τα τηγανέλαια

Ανάρπαστα τα τηγανέλαια
        
Θα φανταζόσασταν ότι τα τηγανέλαια μπορούν να κινήσουν ένα αυτοκίνητο ή να θερμάνουν ένα σχολείο; Κι όμως, στην Ελλάδα της κρίσης η αναζήτηση εναλλακτικού τρόπου παραγωγής ενέργειας τα έβγαλε από... την ταβέρνα και τα έβαλε σε καυστήρες θέρμανσης και σε ντεπόζιτα οχημάτων. Πολλοί δήμοι της χώρας σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα, ερευνητικούς φορείς ή ιδιωτικές εταιρείες εκμεταλλεύονται τα τηγανέλαια ή ακόμη και τα ζωικά λίπη και επιχειρούν - σε πρώτη φάση πιλοτικά - να καλύψουν ενεργειακές ανάγκες κίνησης και θέρμανσης. Ωστόσο τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια είναι δυσεύρετα, καθώς τα «κυνηγούν» ιδιώτες, οι οποίοι τα μεταπωλούν σε διυλιστήρια και σε επιχειρήσεις που προωθούν μηχανήματα μετατροπής τους σε βιοντίζελ ώστε να προσφέρουν «όλο το πακέτο», καθώς και δήμοι. Τελευταία στο «κυνήγι του χαμένου θησαυρού» μπήκαν και ομάδες αγροτών προκειμένου να μειώσουν τα ενεργειακά τους κόστη.
Στην Ελλάδα, αν και η παραγωγή βιοντίζελ βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, έχουν ξεκινήσει τελευταία προσπάθειες εκμετάλλευσης των τηγανέλαιων. Ενα μικρό ποσοστό των χρησιμοποιημένων ελαίων καταλήγει στα διυλιστήρια, αναμειγνύεται με το ντίζελ κίνησης και διατίθεται από το υπάρχον κανάλι διανομής. Αλλωστε, το εθνικό σχέδιο δράσης για τις ΑΠΕ προβλέπει την κάλυψη του μείγματος καυσίμου για τις μεταφορές με 10% ανανεώσιμα καύσιμα ως το έτος 2020.

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Άρωμα... μεγάλου κέρδους από την καλλιέργεια τριαντάφυλλου

Άρωμα... μεγάλου κέρδους από την καλλιέργεια τριαντάφυλλου



Ροδέλαιο και ροδόνερο εξασφαλίζουν υψηλό εισόδημα για τους παραγωγούς
Aρωμα... μεγάλου κέρδους "αναδίδει" η εναλλακτική καλλιέργεια βιομηχανικού τριαντάφυλλου από την οποία παράγεται το ροδέλαιο, ένα από τα πιο ακριβά αιθέρια έλαια στον κόσμο, η αξία του οποίου σε βάρος είναι μεγαλύτερη και από τον χρυσό.
Μια επένδυση που στην Κοζάνη αποτέλεσε διέξοδο για αρκετούς πρώην καπνοπαραγωγούς που πλέον ανήκουν στον συνεταιρισμό αρωματικών φυτών Βοΐου Κοζάνης.

Σήμερα καλλιεργούνται συνολικά περίπου 250 στρέμματα στη Μακεδονία (Γρεβενά, Κοζάνη), από τα οποία τα 200 είναι συγκεντρωμένα στο Βόιο. Στόχος είναι μέχρι το 2013 να καλλιεργούνται 3.000 στρέμματα, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις μερίδιο από την παγκόσμια αγορά.

Η καλλιέργεια του ροδέλαιου, αν και δεν επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αποτελεί μια σύγχρονη αγροτική δραστηριότητα με διόλου ευκαταφρόνητες αποδόσεις.

Η απόσταξη των μπουμπουκιών απαιτεί ειδικό εξοπλισμό. Η απόδοση ναι μεν είναι μικρή καθώς 3 τόνοι δίνουν μόλις 1 κιλό ροδέλαιο, αλλά η τελική τιμή είναι εξαιρετικά συμφέρουσα, αφού στη χοντρική ο "ρευστός χρυσός" όπως ονομάζουν το ροδέλαιο πωλείται σε τιμές που κυμαίνονται έως 5.000 ευρώ το κιλό, ενώ στη λιανική φτάνει τα 12-13 ευρώ το γραμμάριο και 4-7 ευρώ το γραμμάριο για το ροδόνερο.

Παρά μάλιστα την πολύ υψηλή τιμή του, έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση από όλα τα αιθέρια έλαια στην αρωματοποιία. Οι λόγοι για τους οποίους είναι τόσο ακριβό το ροδέλαιο έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι βρίσκεται σε πολύ μικρή περιεκτικότητα στο τριαντάφυλλο και δεν υπάρχει χημικό υποκατάστατο ροδέλαιου στην αγορά.

Το ροδέλαιο είναι αιθέριο έλαιο που εξάγεται με εκχύλιση ή απόσταξη από τα νωπά ροδοπέταλα του φυτού "Rosa Damascene". Για πρώτη φορά παρασκευάστηκε αρωματικό νερό ρόδων στις αρχές του 9ου αιώνα στην Περσία από τον Ibn Khaldun, ενώ η Βουλγαρία είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς ροδέλαιου στον κόσμο. Πέραν της Βουλγαρίας που θεωρείται ότι έχει και την καλύτερη ποιότητα, ροδέλαιο παράγουν και η Τουρκία, το Μαρόκο και η Περσία.

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Ορίστηκαν Από το Δήμαρχο του Δήμου Αργιθέας κ. Χρήστου Καναβού οι παρακάτω δημοτικοί σύμβουλοι ως Αντιδήμαρχοι για το διάστημα από 01-01-2013 έως 31-08-2014.

Ορίστηκαν Από το Δήμαρχο του Δήμου Αργιθέας κ. Χρήστου Καναβού οι παρακάτω δημοτικοί σύμβουλοι ως Αντιδήμαρχοι για το διάστημα από 01-01-2013 έως 31-08-2014.
 
1. Ο κ. Σέμπρος Απόστολος με τις εξής αρμοδιότητες:
- Οικονομικών θεμάτων.
- Ανάπτυξης και προγραμματισμού.
- Λειτουργίας υπηρεσιών, την εποπτεία για το Δημοτικό φωτισμό, κ.λπ. στη δημοτική ενότητα Αργιθέας.
2. Ο κ Καναβός Αργύριος με τις εξής αρμοδιότητες:
- Της εποπτείας και ευθύνη της καθαριότητας του περιβάλλοντος.
- Την ευθύνη της Συντήρησης και Επισκευής Ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, και Διαχείρισης Υλικών, Καυσίμων, ανταλλακτικών μηχανολογικού εξοπλισμού.
- Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης.
- Προμηθειών.
- Λειτουργίας υπηρεσιών, ελέγχου εκτέλεσης έργων κ.λπ. στη δημοτική ενότητα Αργιθέας.
3. Ο κ. Καρανίκας Βασίλειος με τις εξής αρμοδιότητες:
- Καταστημάτων, επιχειρήσεων και εμπορίου.
- Λειτουργίας υπηρεσιών, ελέγχου εκτέλεσης, έργων κ.λπ. στη δημοτική ενότητα Αχελώου.
4. Ο κ. Κίσσας Σωτήριος με τις εξής αρμοδιότητες:
- Γεωργικού και κτηνοτροφικού σχεδιασμού και υποδομών, συγκοινωνίας, θεμάτων προβολής τουρισμού.
- Λειτουργίας υπηρεσιών, ελέγχου εκτέλεσης, έργων κ.λπ. στη δημοτική ενότητα Ανατολικής Αργιθέας.
Δείτε την απόφαση εδώ:

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

2 κιλά γαϊδουράγκαθο = 1 λίτρο πετρέλαιο

2 κιλά γαϊδουράγκαθο = 1 λίτρο πετρέλαιο
  • 2 κιλά γαϊδουράγκαθο = 1 λίτρο πετρέλαιο
Το ταπεινό αγριόχορτο υπόσχεται να συμβάλει στην ενεργειακή αυτονομία των νοικοκυριών της υπαίθρου, να βγάλει τους γεωργούς από το αδιέξοδο των επιδοτήσεων και να δώσει μια φθηνή και καθαρή ενεργειακή λύση, αντικαθιστώντας το πετρέλαιο σε σπίτια και βιομηχανίες
Η ελληνική ιστορία των βιοκαυσίμων ανάγεται στο 1993. Ενεργειακά φυτά, όπως ο ευκάλυπτος, ο μίσχανθος, ο ηλίανθος, η ελαιοκράμβη, το κενάφ, το ελληνικό καλάμι και, φυσικά, η αγριαγκινάρα, αποτέλεσαν αντικείμενο πολυετούς μελέτης. Στο μεταξύ, η διεθνής εμπειρία των τελευταίων ετών ανέδειξε ιδιαίτερους προβληματισμούς σε ότι αφορά τα βιοκαύσιμα. Στην Αμερική, για παράδειγμα, η καλλιέργεια καλαμποκιού ως βιοκαυσίμου «κατηγορήθηκε» ότι απαιτούσε μεγάλες ποσότητες ζιζανιοκτόνων και αζωτούχων λιπασμάτων, ότι κατανάλωνε ίση ποσότητα ορυκτών καυσίμων με εκείνη που υποκαθιστούσε, ότι η τιμή του προϊόντος εκτοξεύτηκε στα ύψη, δημιουργώντας τεράστια ερωτήματα για την παραγωγή του ως εδώδιμου αλλά και για την εξαφάνιση της βιοποικιλότητας, ενώ η σημαντικότερη αρχή των βιοκαυσίμων για τη μηδενική έκλυση διοξειδίου του άνθρακα παραβιαζόταν.
Η λύση θα ήταν να στραφούμε σε ένα πολυετές φυτό, μη εδώδιμο, το οποίο αναπτύσσεται γρήγορα και δεν θα χρειάζεται πότισμα και φυτοφάρμακα.

Η αγριαγκινάρα (Cynara cardunculus)
Έρευνες ανέδειξαν ότι βάσει των περιβαλλοντικών και οικονομικών απαιτήσεων, το βέλτιστο ενεργειακό φυτό για την ελληνική αλλά και παγκόσμια γεωργία, καθώς και για την παραγωγή ενέργειας, είναι το γαϊδουράγκαθο ή, όπως είναι αλλιώς γνωστό, η αγριαγκινάρα (Cynara cardunculus). Η θερμαντική ικανότητα δύο κιλών ξηρής αγριαγκινάρας ισοδυναμεί με ένα λίτρο πετρέλαιο και η τιμή της διαμορφώνεται στο τρίτο αυτής του ισοδύναμου πετρελαίου ανά λίτρο. Παράλληλα, οι περιβαλλοντικές εκροές στην παραγωγή βιοενέργειας είναι χαμηλότερες από αυτές των παραδοσιακών καλλιεργειών (μείωση νιτρορύπανσης, μείωση φυτοφαρμάκων, διαχείριση νερού, μείωση της διάβρωσης-ερημοποίησης, αύξηση εδαφικής γονιμότητας). Η καλλιέργεια ενός πολυετούς φυτού, όπως η αγριαγκινάρα, δεν έχει απλώς μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα -αφού η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με βιομάζα είναι ουδέτερη σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς η ποσότητα που ελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα μετά την καύση της αφομοιώνεται από το φυτό κατά τη φωτοσύνθεση-, αλλά μειώνει περαιτέρω την έκλυση διοξειδίου του άνθρακα λόγω έλλειψης οργώματος και κατεργασιών του εδάφους, ενώ δεσμεύει περισσότερο ατμοσφαιρικό άνθρακα υπό τη μορφή χούμου που εμπλουτίζει το έδαφος που καλλιεργείται με αγριοαγκινάρα.

Η καλλιέργεια της Ρίγανης

Η καλλιέργεια της Ρίγανης
  • Η καλλιέργεια της Ρίγανης
Η ρίγανη είναι πολυετές φυτό και ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae στο γένος Οriganum. Από τα τέσσερα διαφορετικά είδη φυτών που αναφέρονται στη ρίγανη, το πιο διαδεδομένο στη χώρα μας είναι το Origanum vulgare spp. hirtum. Η καλλιέργεια της ρίγανης εντοπίζεται κυρίως στη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία. Σε επίπεδο Ε.Ε., η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν τις περισσότερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις ρίγανης, με τις κυριότερες χώρες προορισμού των ελληνικών εξαγωγών να είναι οι Η.Π.Α και η Γερμανία. Οι εισαγωγές προέρχονται από την Τουρκία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία.

Χρήσεις
Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης και τα συστατικά που το αποτελούν, χρησιμοποιούνται για τις αντιμικροβιακές τους ιδιότητες στη βιομηχανία τροφίμων αυξάνοντας την ικανότητα συντήρησής τους και μειώνοντας την ανάπτυξη του αντίστοιχου μικροβιακού πληθυσμού.

Εναέριο και εδαφικό περιβάλλον
Η άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης της ρίγανης κυμαίνεται από 18-22 °C με όρια ανάπτυξης από 4 έως 33 °C, ενώ το ριζικό της σύστημα σε καλά αναπτυγμένα φυτά αντέχει σε ακραίες θερμοκρασίες. Επιβιώνει και σε χαμηλά επίπεδα φωτισμού, αλλά για να επιτευχθεί υψηλή περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια, το φως είναι απαραίτητο.
Η ρίγανη συναντάται ως αυτοφυές φυτό σε μεγάλη ποικιλία εδαφών και κλιμάτων από παραθαλάσσιες έως ορεινές περιοχές, στη νησιώτικη και την ηπειρωτική Ελλάδα, σε πλούσια και φτωχά εδάφη. Αναπτύσσεται σε ποικιλία εδαφών, με καλή στράγγιση.

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013


Γέφυρα Κοράκου: Αγιασμός χωρίς τους Αργιθεάτες...!!!



Πολύ λίγος ήταν χθες ο κόσμος στη Γέφυρα Κοράκου που ενώνει την Άρτα με την Καρδίτσα για την καθιερωμένη τελετή του Αγιασμού των υδάτων σ' αυτό το σημείο της Κοιλάδας του ποταμού Αχελώου.


Παρά την ηλιοφάνεια, επικρατούσε δριμύ ψύχος και ο αέρας ήταν ισχυρός, με αποτέλεσμα να χαλάσουν τα σχέδια των όμορων Δήμων της περιοχής για μια όμορφη και παραδοσιακή τελετή.

Μάλιστα από την πλευρά του Δήμου Αργιθέας Καρδίτσας, απ' ότι πληροφορηθήκαμε μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού ήταν οι συμμετέχοντες. Αντίθετα από τον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας, το παρών έδωσε ο Δήμαρχος Δημήτριος Γαλλίκας ο οποίος εικονίζεται στη φώτο μαζί με κάποιους συνεργάτες του και πολύ λίγους συνδημότες του.


Περιττό να προσθέσουμε ότι μετά το τέλος της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι συμμετέχοντες απόλαυσαν τον καφέ τους και όχι μόνο, στη διπλανή ταβέρνα "Ο ΑΧΕΛΩΟΣ", όπου η ιδιοκτήτρια Αντιγόνη Παπαϊωάννου ακούραστα εξυπηρέτησε τους παρευρισκόμενους.


Ευχόμαστε και του χρόνου. Ελπίζοντας ότι οι καιρικές συνθήκες θα είναι ευνοϊκότερες ώστε οι δύο όμοροι Δήμοι και οι κάτοικοί τους να γιορτάσουν τα Θεοφάνεια όπως αυτοί πολύ καλά ξέρουν...!!

 

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Τροφή εκεί που ούτε το σκέφτεσαι! Το παράδειγμα της Τζια…


 

                                                                                                    Γράφει η Ευαγγελία Κωτσοβίνου,

Γεωπόνος Γ.Π.Α, M.Sc.

"Τα βελανίδια είναι για τη Τζια ό, τι η μαστίχα για τη Χίο"

Αλήθεια τα βελανίδια είναι ένας εδώδιμος καρπός; Τι έχουν να μας προσφέρουν…

Νέα & εναλλακτική καλλιέργεια για όσους θέλουν να επενδύσουν στην καινοτομία και στην αξιοποίηση των φυσικών μας πόρων…

Η χώρα μας έχει ανεκτίμητο φυσικό πλούτο και έχει πολλά να μας δώσει. Για παράδειγμα στο άρθρο αυτό θα γίνει νύξη στο δέντρο Δρυς, τη γνωστή μας βελανιδιά, μιας και δεν καλλιεργείται συστηματικά…Ο καρπός της τα γνωστά σε μας βελανίδια είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά, όχι μόνο για τα χαριτωμένα σκιουράκια…αλλά φυσικά και σε μας(!)

Το δέντρο ΔΡΥΣ, Βελανιδιά ή Βαλανιδιά (λατ. Quercus)

ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ


Ανήκει στην οικογένεια των Φηγοειδών (Fagaceae). Είναι δέντρο ψηλό, αιωνόβιο που το συναντάμε είτε σε πεδινές είτε σε ορεινές περιοχές. Ο καρπός της, το βελανίδι χρησιμοποιείται ήδη στις ζωοτροφές, στη βαφική και στη βυρσοδεψία. Πλέον ευχής έργον να συμπεριληφθεί στη διατροφή μας… Βεβαίως, το ξύλο της αξιοποιείται με πολλούς τρόπους στην επιπλοποιία, στην ναυπηγική, ακόμα και στην οικοδομική δραστηριότητα.

Τα κυριότερα είδη είναι η ήμερη βελανιδιά (εύκολα καλλιεργήσιμη), η δρυς η έμμισχος (τα βελανίδια της έχουν μακρύ ποδίσκο), η δρυς η άμισχος (τα βελανίδια της έχουν μικρό μίσχο), η δρυς η Μακεδονική (στη Μακεδονία και Θράκη), η δρυς η κηρρίς (με μεγάλα και μακριά βελανίδια που το κύπελλο φέρει πολλά λέπια), η φελλοφόρος δρυς (παραγωγή φελλού) και άλλα είδη, όπως η λατζιά (θαμνώδες αειθαλές ενδημικό είδος της Κύπρου), το γνωστό πουρνάρι ένας αείφυλλος θάμνος της Μεσογείου καθώς και η δρυς η βαφική.