Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Ανάρπαστα τα τηγανέλαια

Ανάρπαστα τα τηγανέλαια
        
Θα φανταζόσασταν ότι τα τηγανέλαια μπορούν να κινήσουν ένα αυτοκίνητο ή να θερμάνουν ένα σχολείο; Κι όμως, στην Ελλάδα της κρίσης η αναζήτηση εναλλακτικού τρόπου παραγωγής ενέργειας τα έβγαλε από... την ταβέρνα και τα έβαλε σε καυστήρες θέρμανσης και σε ντεπόζιτα οχημάτων. Πολλοί δήμοι της χώρας σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα, ερευνητικούς φορείς ή ιδιωτικές εταιρείες εκμεταλλεύονται τα τηγανέλαια ή ακόμη και τα ζωικά λίπη και επιχειρούν - σε πρώτη φάση πιλοτικά - να καλύψουν ενεργειακές ανάγκες κίνησης και θέρμανσης. Ωστόσο τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια είναι δυσεύρετα, καθώς τα «κυνηγούν» ιδιώτες, οι οποίοι τα μεταπωλούν σε διυλιστήρια και σε επιχειρήσεις που προωθούν μηχανήματα μετατροπής τους σε βιοντίζελ ώστε να προσφέρουν «όλο το πακέτο», καθώς και δήμοι. Τελευταία στο «κυνήγι του χαμένου θησαυρού» μπήκαν και ομάδες αγροτών προκειμένου να μειώσουν τα ενεργειακά τους κόστη.
Στην Ελλάδα, αν και η παραγωγή βιοντίζελ βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, έχουν ξεκινήσει τελευταία προσπάθειες εκμετάλλευσης των τηγανέλαιων. Ενα μικρό ποσοστό των χρησιμοποιημένων ελαίων καταλήγει στα διυλιστήρια, αναμειγνύεται με το ντίζελ κίνησης και διατίθεται από το υπάρχον κανάλι διανομής. Αλλωστε, το εθνικό σχέδιο δράσης για τις ΑΠΕ προβλέπει την κάλυψη του μείγματος καυσίμου για τις μεταφορές με 10% ανανεώσιμα καύσιμα ως το έτος 2020.

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Άρωμα... μεγάλου κέρδους από την καλλιέργεια τριαντάφυλλου

Άρωμα... μεγάλου κέρδους από την καλλιέργεια τριαντάφυλλου



Ροδέλαιο και ροδόνερο εξασφαλίζουν υψηλό εισόδημα για τους παραγωγούς
Aρωμα... μεγάλου κέρδους "αναδίδει" η εναλλακτική καλλιέργεια βιομηχανικού τριαντάφυλλου από την οποία παράγεται το ροδέλαιο, ένα από τα πιο ακριβά αιθέρια έλαια στον κόσμο, η αξία του οποίου σε βάρος είναι μεγαλύτερη και από τον χρυσό.
Μια επένδυση που στην Κοζάνη αποτέλεσε διέξοδο για αρκετούς πρώην καπνοπαραγωγούς που πλέον ανήκουν στον συνεταιρισμό αρωματικών φυτών Βοΐου Κοζάνης.

Σήμερα καλλιεργούνται συνολικά περίπου 250 στρέμματα στη Μακεδονία (Γρεβενά, Κοζάνη), από τα οποία τα 200 είναι συγκεντρωμένα στο Βόιο. Στόχος είναι μέχρι το 2013 να καλλιεργούνται 3.000 στρέμματα, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις μερίδιο από την παγκόσμια αγορά.

Η καλλιέργεια του ροδέλαιου, αν και δεν επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αποτελεί μια σύγχρονη αγροτική δραστηριότητα με διόλου ευκαταφρόνητες αποδόσεις.

Η απόσταξη των μπουμπουκιών απαιτεί ειδικό εξοπλισμό. Η απόδοση ναι μεν είναι μικρή καθώς 3 τόνοι δίνουν μόλις 1 κιλό ροδέλαιο, αλλά η τελική τιμή είναι εξαιρετικά συμφέρουσα, αφού στη χοντρική ο "ρευστός χρυσός" όπως ονομάζουν το ροδέλαιο πωλείται σε τιμές που κυμαίνονται έως 5.000 ευρώ το κιλό, ενώ στη λιανική φτάνει τα 12-13 ευρώ το γραμμάριο και 4-7 ευρώ το γραμμάριο για το ροδόνερο.

Παρά μάλιστα την πολύ υψηλή τιμή του, έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση από όλα τα αιθέρια έλαια στην αρωματοποιία. Οι λόγοι για τους οποίους είναι τόσο ακριβό το ροδέλαιο έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι βρίσκεται σε πολύ μικρή περιεκτικότητα στο τριαντάφυλλο και δεν υπάρχει χημικό υποκατάστατο ροδέλαιου στην αγορά.

Το ροδέλαιο είναι αιθέριο έλαιο που εξάγεται με εκχύλιση ή απόσταξη από τα νωπά ροδοπέταλα του φυτού "Rosa Damascene". Για πρώτη φορά παρασκευάστηκε αρωματικό νερό ρόδων στις αρχές του 9ου αιώνα στην Περσία από τον Ibn Khaldun, ενώ η Βουλγαρία είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς ροδέλαιου στον κόσμο. Πέραν της Βουλγαρίας που θεωρείται ότι έχει και την καλύτερη ποιότητα, ροδέλαιο παράγουν και η Τουρκία, το Μαρόκο και η Περσία.

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Ορίστηκαν Από το Δήμαρχο του Δήμου Αργιθέας κ. Χρήστου Καναβού οι παρακάτω δημοτικοί σύμβουλοι ως Αντιδήμαρχοι για το διάστημα από 01-01-2013 έως 31-08-2014.

Ορίστηκαν Από το Δήμαρχο του Δήμου Αργιθέας κ. Χρήστου Καναβού οι παρακάτω δημοτικοί σύμβουλοι ως Αντιδήμαρχοι για το διάστημα από 01-01-2013 έως 31-08-2014.
 
1. Ο κ. Σέμπρος Απόστολος με τις εξής αρμοδιότητες:
- Οικονομικών θεμάτων.
- Ανάπτυξης και προγραμματισμού.
- Λειτουργίας υπηρεσιών, την εποπτεία για το Δημοτικό φωτισμό, κ.λπ. στη δημοτική ενότητα Αργιθέας.
2. Ο κ Καναβός Αργύριος με τις εξής αρμοδιότητες:
- Της εποπτείας και ευθύνη της καθαριότητας του περιβάλλοντος.
- Την ευθύνη της Συντήρησης και Επισκευής Ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, και Διαχείρισης Υλικών, Καυσίμων, ανταλλακτικών μηχανολογικού εξοπλισμού.
- Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης.
- Προμηθειών.
- Λειτουργίας υπηρεσιών, ελέγχου εκτέλεσης έργων κ.λπ. στη δημοτική ενότητα Αργιθέας.
3. Ο κ. Καρανίκας Βασίλειος με τις εξής αρμοδιότητες:
- Καταστημάτων, επιχειρήσεων και εμπορίου.
- Λειτουργίας υπηρεσιών, ελέγχου εκτέλεσης, έργων κ.λπ. στη δημοτική ενότητα Αχελώου.
4. Ο κ. Κίσσας Σωτήριος με τις εξής αρμοδιότητες:
- Γεωργικού και κτηνοτροφικού σχεδιασμού και υποδομών, συγκοινωνίας, θεμάτων προβολής τουρισμού.
- Λειτουργίας υπηρεσιών, ελέγχου εκτέλεσης, έργων κ.λπ. στη δημοτική ενότητα Ανατολικής Αργιθέας.
Δείτε την απόφαση εδώ:

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

2 κιλά γαϊδουράγκαθο = 1 λίτρο πετρέλαιο

2 κιλά γαϊδουράγκαθο = 1 λίτρο πετρέλαιο
  • 2 κιλά γαϊδουράγκαθο = 1 λίτρο πετρέλαιο
Το ταπεινό αγριόχορτο υπόσχεται να συμβάλει στην ενεργειακή αυτονομία των νοικοκυριών της υπαίθρου, να βγάλει τους γεωργούς από το αδιέξοδο των επιδοτήσεων και να δώσει μια φθηνή και καθαρή ενεργειακή λύση, αντικαθιστώντας το πετρέλαιο σε σπίτια και βιομηχανίες
Η ελληνική ιστορία των βιοκαυσίμων ανάγεται στο 1993. Ενεργειακά φυτά, όπως ο ευκάλυπτος, ο μίσχανθος, ο ηλίανθος, η ελαιοκράμβη, το κενάφ, το ελληνικό καλάμι και, φυσικά, η αγριαγκινάρα, αποτέλεσαν αντικείμενο πολυετούς μελέτης. Στο μεταξύ, η διεθνής εμπειρία των τελευταίων ετών ανέδειξε ιδιαίτερους προβληματισμούς σε ότι αφορά τα βιοκαύσιμα. Στην Αμερική, για παράδειγμα, η καλλιέργεια καλαμποκιού ως βιοκαυσίμου «κατηγορήθηκε» ότι απαιτούσε μεγάλες ποσότητες ζιζανιοκτόνων και αζωτούχων λιπασμάτων, ότι κατανάλωνε ίση ποσότητα ορυκτών καυσίμων με εκείνη που υποκαθιστούσε, ότι η τιμή του προϊόντος εκτοξεύτηκε στα ύψη, δημιουργώντας τεράστια ερωτήματα για την παραγωγή του ως εδώδιμου αλλά και για την εξαφάνιση της βιοποικιλότητας, ενώ η σημαντικότερη αρχή των βιοκαυσίμων για τη μηδενική έκλυση διοξειδίου του άνθρακα παραβιαζόταν.
Η λύση θα ήταν να στραφούμε σε ένα πολυετές φυτό, μη εδώδιμο, το οποίο αναπτύσσεται γρήγορα και δεν θα χρειάζεται πότισμα και φυτοφάρμακα.

Η αγριαγκινάρα (Cynara cardunculus)
Έρευνες ανέδειξαν ότι βάσει των περιβαλλοντικών και οικονομικών απαιτήσεων, το βέλτιστο ενεργειακό φυτό για την ελληνική αλλά και παγκόσμια γεωργία, καθώς και για την παραγωγή ενέργειας, είναι το γαϊδουράγκαθο ή, όπως είναι αλλιώς γνωστό, η αγριαγκινάρα (Cynara cardunculus). Η θερμαντική ικανότητα δύο κιλών ξηρής αγριαγκινάρας ισοδυναμεί με ένα λίτρο πετρέλαιο και η τιμή της διαμορφώνεται στο τρίτο αυτής του ισοδύναμου πετρελαίου ανά λίτρο. Παράλληλα, οι περιβαλλοντικές εκροές στην παραγωγή βιοενέργειας είναι χαμηλότερες από αυτές των παραδοσιακών καλλιεργειών (μείωση νιτρορύπανσης, μείωση φυτοφαρμάκων, διαχείριση νερού, μείωση της διάβρωσης-ερημοποίησης, αύξηση εδαφικής γονιμότητας). Η καλλιέργεια ενός πολυετούς φυτού, όπως η αγριαγκινάρα, δεν έχει απλώς μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα -αφού η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με βιομάζα είναι ουδέτερη σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς η ποσότητα που ελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα μετά την καύση της αφομοιώνεται από το φυτό κατά τη φωτοσύνθεση-, αλλά μειώνει περαιτέρω την έκλυση διοξειδίου του άνθρακα λόγω έλλειψης οργώματος και κατεργασιών του εδάφους, ενώ δεσμεύει περισσότερο ατμοσφαιρικό άνθρακα υπό τη μορφή χούμου που εμπλουτίζει το έδαφος που καλλιεργείται με αγριοαγκινάρα.

Η καλλιέργεια της Ρίγανης

Η καλλιέργεια της Ρίγανης
  • Η καλλιέργεια της Ρίγανης
Η ρίγανη είναι πολυετές φυτό και ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae στο γένος Οriganum. Από τα τέσσερα διαφορετικά είδη φυτών που αναφέρονται στη ρίγανη, το πιο διαδεδομένο στη χώρα μας είναι το Origanum vulgare spp. hirtum. Η καλλιέργεια της ρίγανης εντοπίζεται κυρίως στη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία. Σε επίπεδο Ε.Ε., η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν τις περισσότερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις ρίγανης, με τις κυριότερες χώρες προορισμού των ελληνικών εξαγωγών να είναι οι Η.Π.Α και η Γερμανία. Οι εισαγωγές προέρχονται από την Τουρκία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία.

Χρήσεις
Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης και τα συστατικά που το αποτελούν, χρησιμοποιούνται για τις αντιμικροβιακές τους ιδιότητες στη βιομηχανία τροφίμων αυξάνοντας την ικανότητα συντήρησής τους και μειώνοντας την ανάπτυξη του αντίστοιχου μικροβιακού πληθυσμού.

Εναέριο και εδαφικό περιβάλλον
Η άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης της ρίγανης κυμαίνεται από 18-22 °C με όρια ανάπτυξης από 4 έως 33 °C, ενώ το ριζικό της σύστημα σε καλά αναπτυγμένα φυτά αντέχει σε ακραίες θερμοκρασίες. Επιβιώνει και σε χαμηλά επίπεδα φωτισμού, αλλά για να επιτευχθεί υψηλή περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια, το φως είναι απαραίτητο.
Η ρίγανη συναντάται ως αυτοφυές φυτό σε μεγάλη ποικιλία εδαφών και κλιμάτων από παραθαλάσσιες έως ορεινές περιοχές, στη νησιώτικη και την ηπειρωτική Ελλάδα, σε πλούσια και φτωχά εδάφη. Αναπτύσσεται σε ποικιλία εδαφών, με καλή στράγγιση.

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013


Γέφυρα Κοράκου: Αγιασμός χωρίς τους Αργιθεάτες...!!!



Πολύ λίγος ήταν χθες ο κόσμος στη Γέφυρα Κοράκου που ενώνει την Άρτα με την Καρδίτσα για την καθιερωμένη τελετή του Αγιασμού των υδάτων σ' αυτό το σημείο της Κοιλάδας του ποταμού Αχελώου.


Παρά την ηλιοφάνεια, επικρατούσε δριμύ ψύχος και ο αέρας ήταν ισχυρός, με αποτέλεσμα να χαλάσουν τα σχέδια των όμορων Δήμων της περιοχής για μια όμορφη και παραδοσιακή τελετή.

Μάλιστα από την πλευρά του Δήμου Αργιθέας Καρδίτσας, απ' ότι πληροφορηθήκαμε μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού ήταν οι συμμετέχοντες. Αντίθετα από τον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας, το παρών έδωσε ο Δήμαρχος Δημήτριος Γαλλίκας ο οποίος εικονίζεται στη φώτο μαζί με κάποιους συνεργάτες του και πολύ λίγους συνδημότες του.


Περιττό να προσθέσουμε ότι μετά το τέλος της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι συμμετέχοντες απόλαυσαν τον καφέ τους και όχι μόνο, στη διπλανή ταβέρνα "Ο ΑΧΕΛΩΟΣ", όπου η ιδιοκτήτρια Αντιγόνη Παπαϊωάννου ακούραστα εξυπηρέτησε τους παρευρισκόμενους.


Ευχόμαστε και του χρόνου. Ελπίζοντας ότι οι καιρικές συνθήκες θα είναι ευνοϊκότερες ώστε οι δύο όμοροι Δήμοι και οι κάτοικοί τους να γιορτάσουν τα Θεοφάνεια όπως αυτοί πολύ καλά ξέρουν...!!

 

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Τροφή εκεί που ούτε το σκέφτεσαι! Το παράδειγμα της Τζια…


 

                                                                                                    Γράφει η Ευαγγελία Κωτσοβίνου,

Γεωπόνος Γ.Π.Α, M.Sc.

"Τα βελανίδια είναι για τη Τζια ό, τι η μαστίχα για τη Χίο"

Αλήθεια τα βελανίδια είναι ένας εδώδιμος καρπός; Τι έχουν να μας προσφέρουν…

Νέα & εναλλακτική καλλιέργεια για όσους θέλουν να επενδύσουν στην καινοτομία και στην αξιοποίηση των φυσικών μας πόρων…

Η χώρα μας έχει ανεκτίμητο φυσικό πλούτο και έχει πολλά να μας δώσει. Για παράδειγμα στο άρθρο αυτό θα γίνει νύξη στο δέντρο Δρυς, τη γνωστή μας βελανιδιά, μιας και δεν καλλιεργείται συστηματικά…Ο καρπός της τα γνωστά σε μας βελανίδια είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά, όχι μόνο για τα χαριτωμένα σκιουράκια…αλλά φυσικά και σε μας(!)

Το δέντρο ΔΡΥΣ, Βελανιδιά ή Βαλανιδιά (λατ. Quercus)

ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ


Ανήκει στην οικογένεια των Φηγοειδών (Fagaceae). Είναι δέντρο ψηλό, αιωνόβιο που το συναντάμε είτε σε πεδινές είτε σε ορεινές περιοχές. Ο καρπός της, το βελανίδι χρησιμοποιείται ήδη στις ζωοτροφές, στη βαφική και στη βυρσοδεψία. Πλέον ευχής έργον να συμπεριληφθεί στη διατροφή μας… Βεβαίως, το ξύλο της αξιοποιείται με πολλούς τρόπους στην επιπλοποιία, στην ναυπηγική, ακόμα και στην οικοδομική δραστηριότητα.

Τα κυριότερα είδη είναι η ήμερη βελανιδιά (εύκολα καλλιεργήσιμη), η δρυς η έμμισχος (τα βελανίδια της έχουν μακρύ ποδίσκο), η δρυς η άμισχος (τα βελανίδια της έχουν μικρό μίσχο), η δρυς η Μακεδονική (στη Μακεδονία και Θράκη), η δρυς η κηρρίς (με μεγάλα και μακριά βελανίδια που το κύπελλο φέρει πολλά λέπια), η φελλοφόρος δρυς (παραγωγή φελλού) και άλλα είδη, όπως η λατζιά (θαμνώδες αειθαλές ενδημικό είδος της Κύπρου), το γνωστό πουρνάρι ένας αείφυλλος θάμνος της Μεσογείου καθώς και η δρυς η βαφική.