Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

Είναι κρίμα για έναν τόπο με τόσα χαρίσματα και ομορφιές να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις και να είναι μια από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας.



Είναι κρίμα για έναν τόπο με τόσα χαρίσματα και ομορφιές να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις και να είναι μια από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας.
Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ γίνεται κατανοητό πως περιοχές με έντονο αγροτικό και ορεινό χαρακτήρα όπως η Καρδίτσα  βρίσκονται  μέσα στις φτωχότερες οικονομικά της χώρας, ενδεικτικό της φθίνουσας πορείας έχει το αγροτικό εισόδημα τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας. Είναι κρίμα για έναν τόπο με τόσα χαρίσματα και ομορφιές να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις και να είναι μια από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας και με το μικρότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Σε όλη την ορεινή Ευρώπη η ήπια ανάπτυξη, η οικολογική διαχείριση των ορεινών όγκων αλλά και πεδινών εκτάσεων, η ανάδειξη και προβολή της παράδοσης έχουν κάνει θαύματα. Τα εγκαταλειμμένα χωριά ξαναζωντάνεψαν, οι ορεινοί πληθυσμοί κρατήθηκαν και ενισχύθηκαν, το τοπικό εισόδημα σημείωσε θεαματική άνοδο. Αυτό το είδος της «πράσινης ανάπτυξης» μπορεί να ανθήσει και στην Ελλάδα, η οποία διαθέτει μοναδικά ορεινά και πεδινά οικοσυστήματα.
Με την εγκατάλειψη της υπαίθρου διαλύονται σχεδόν οι κοινωνίες για παράδειγμα το δημογραφικό(ήταν πρώτη στις γεννήσεις και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει Μαιευτική), με την τόνωση όμως της υπαίθρου θα επιτευχθεί  ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής αρκεί να το θελήσουμε. Ο αγροτουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός, ο εναλλακτικός ορεινός τουρισμός, με την άγρια ομορφιά της ορεινής Καρδίτσας που διαθέτει, οι πολλές λίμνες φυσικές και τεχνητές, τα καθαρά ποτάμια, τα πετρογέφυρα, τα περατάρια κοκ. μπορούν να λειτουργήσουν ως εφαλτήρας οικονομικής άνθησης και διεξόδου από την πολιτική μνημονίων.

Τα χαρακτηριστικά αυτά αποτελούν σημαντικά πλεονεκτήματα και πολύτιμα αποθέματα της περιοχής και μπορούν να αξιοποιηθούν για την αναγέννησή της, με βάση τις αρχές μιας ήπιας ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος. Μπορούν ομως να δώσουν διεξόδους αντλώντας επιδοτήσεις από  προγράμματα του Οικοτουρισμού και του Αγροτουρισμού, τα οποία ενισχύουν την τοπική οικονομία και αξιοποιώντας τους φυσικούς πόρους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τόπου.
Η Καρδίτσα με τις πεδινές εκτάσεις, τις γραφικές βουνοκορφές της, τα τοξωτά γιοφύρια της, τα μικτά δάση της, την ιστορία και την παράδοσή της, αποτελεί ένα από το πολυτιμότερα κομμάτια της Ελληνικής φύσης και ένα ζωντανό μουσείο της νεότερης ορεινής και πεδινής αρχιτεκτονικής μας.

Τα χωριά της Καρδίτσας διαθέτουν το σοβαρό ατού να είναι χτισμένα σε ένα χώρο, όπου συμβάλλουν  μεγάλοι ορεινοί όγκοι της Πίνδου και των Αγράφων. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται το έντονο ανάγλυφο, με τα πολλά ρέματα, τις εναλλαγές τοπίου και την ποικιλία των οικοσυστημάτων. Σημαντικά επίσης είναι τα αρχιτεκτονικά στοιχεία, που έχουν διασωθεί στους περισσότερους οικισμούς.
Να τονίσω τέλος σε μια λεκάνη με έντονα τα σημάδια της περιβαλλοντικής εξόντωσης λόγω των δραστηριοτήτων της εκτροπής του Αχελώου. αλλά  και τεραστίων διαστάσεων αιολικών πάρκων στο σχεδιασμό τους, έχουμε κάθε λόγο να αγωνιστούμε  για τη διαφύλαξη των ορεινών οικοσυστημάτων, του υδατικού  και του δασικού κεφαλαίου.  

Η περιοχή και συγκεκριμένα  της Αργιθέας,  θεωρείται ένα από τα βασικά οικολογικά κεφάλαια της Θεσσαλίας, αλλά και τα φυσικά της αντίβαρα απέναντι στη ληστρική εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών της  υδάτινων και αιολικών πόρων.
Στα μεγάλα κοινά προβλήματα, όπως είναι η περιβαλλοντική κρίση, είμαστε όλοι μέρος του προβλήματος αν δεν συμμετέχουμε στη λύση. Ο εθελοντισμός, η προσφορά δηλαδή προσωπικής ενέργειας και χρόνου σε δράσεις προστασίας του κοινού μας περιβάλλοντος, είναι η πιο αποτελεσματική μορφή συμμετοχής μας στα κοινά. Μπορούμε όλοι να οργανώσουμε, ή να συμμετέχουμε σε δράσεις εθελοντισμού για το περιβάλλον, εντοπίζοντας τις προτεραιότητες στην περιοχή μας και αναλαμβάνοντας δράση δηλώνοντας με το παράδειγμά μας πως υπάρχει ένας πλανήτης, ένας κόσμος, ένας σκοπός!
Κάτι τέτοιο όμως προϋποθέτει, πριν από όλα, να προστατέψουμε το δασικό μας πλούτο, τα ήθη και έθιμά μας, τις ομορφιές του τόπου μας,  τα νερά μας και το περιβάλλον. Να διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού αυτό που λέμε φυσικό κεφάλαιο του τόπου μας.
Κούτσικος  Κωνσταντίνος
Υποψήφιος Βουλευτής Καρδίτσας με το ΜέΡΑ25

Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Εφαλτήρας διεξόδου από την πολιτική μνημονίων, ο αγροτοδιατροφικός τομέας.



Η ελληνική γεωργία πρέπει να στηριχθεί στα δικά της πόδια και το «κλειδί» για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα είναι η στενότερη συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης, εμπόρων και παραγωγών. Θέλουμε αγρότες να διαχειρίζονται  τα χωράφια τους σαν μικρά οικοσυστήματα και να  σέβονται τους κανόνες της φύσης, όπως τη βιοποικιλότητα και την προστασία της γης, του νερού και του κλίματος.  
Αν θέλουμε να αλλάξουμε σήμερα κάτι για τον αγροτικό τομέα ξεκινάμε από αυτά που μπορούμε να κάνουμε, δε θέλουμε παραγωγούς - «κυνηγούς» επιδοτήσεων, πρέπει να δούμε τι προϊόντα παράγουμε και τι καταναλώνουμε, ποιες είναι οι προτεραιότητές μας και να αξιοποιούμε βιώσιμα τους πόρους της χώρας μας, ανθρώπινους και φυσικούς.
Για να πάρουμε όμως την παραγωγή, χρειάζεται η βιώσιμη αναζωογόνηση της υπαίθρου, με νέες καλλιέργειες που στοχεύουν στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα μόνο, με τον εναλλακτικό, ήπιο αγροτικό τουρισμό που να αφήνει πραγματικό κέρδος στις τοπικές οικονομίες, με την επένδυση στην ανανεώσιμη ενέργεια και με την τοπικοποίηση που συνδέει την παραγωγή με την κατανάλωση.

Και θα αλλάξουμε όταν εκμεταλλευτούμε σωστά τα στρατηγικά  μας  πλεονεκτήματα, όπως είναι η δυνατότητα παραγωγής καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, λόγω των ευνοϊκών κλιματικών συνθηκών, τα «ειδικά», παραδοσιακά και ποιοτικά προϊόντα, η συνεργασία να είναι καθοριστικός παράγοντας και φυσικά πλέον ο αγροτουρισμός  μας να είναι ο συνδετικός κρίκος. Χρειαζόμαστε ένα μεγάλο ΝΑΙ στην ποιοτική γεωργία, στήριξη στη βιολογική γεωργία, στα δίκτυα παραγωγών καταναλωτών για απευθείας διακίνηση προϊόντων, στη στήριξη της υπαίθρου, στη στήριξη νέων γεωργών, στις νέες μορφές δράσης που ενώνουν και δε διχάζουν την κοινωνία, στην ενότητα του αγροτικού κινήματος, στην ενίσχυση των Αγροτικών Συνεταιριστικών Ομάδων που διαθέτουν επιχειρησιακό σχέδιο, από την παραγωγή του προϊόντος μέχρι την τυποποίηση και προώθησή του, στην ενημέρωση των αγροτών για νέους τύπους καλλιεργειών αλλά και για τάσεις που επικρατούν στις διεθνείς αγορές, στην παραχώρηση προς εκμετάλλευση αξιοποιήσιμης Δημόσιας Γης και τέλος στην εκπαίδευση των αγροτών για τη σωστή διαχείριση φυτοφαρμάκων.
Ο αγροτοδιατροφικός τομέας μπορεί να αναδειχθεί σαν εφαλτήρας διεξόδου της χώρας μας από το σημερινό αδιέξοδο και τις πολιτικές των μνημονίων, στην επάρκεια διατροφικών αγαθών και την επισιτιστική ασφάλεια του πληθυσμού της χώρας, αρκεί να στηριχθούμε στις αγροτικές κοινότητες, στον πολυλειτουργικό αγρότη, στην ποιοτική παραγωγή και το ντόπιο γενετικό υλικό, στο ξεπέρασμα των μεσαζόντων και στη σύνδεσή του με τα εγχειρήματα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Κούτσικος Κωνσταντίνος