Περιγραφή
Το Μεσοβούνι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.050 μ., στις πλαγιές του βουνού Καράβα (κορυφή 2.184 μ.), με θέα στην ανατολική Αργιθέα. Το Μεσοβούνι ανήκει σήμερα στο Δήμο Αργιθέας. Απέχει 65 χλμ. από την Καρδίτσα και 37 χλμ. από το Μουζάκι.
Παραγωγή - Οικονομία
Παραγωγή - οικονομία: Οι κάτοικοί του, 50 άτομα το χειμώνα και γύρω στα 150 κατά τους θερινούς μήνες, αντλούν το εισόδημά τους από τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Ιστορία - Μνημεία - Αξιοθέατα
Η παλιότερη ονομασία του χωριού ήταν Ζερβό.
Έθιμα - Παραδόσεις
Στο Μεσοβούνι ο επισκέπτης μπορεί να δει την εκκλησία του Αγ. Νικολάου και το μοναστήρι του Γενεσίου της Θεοτόκου, το οποίο χρονολογείται στο 17ο αι. Από το αρχικό καθολικό διασώζεται το ξυλόγλυπτο τέμπλο, ενώ η σωζόμενη σήμερα εκκλησία ανοικοδομήθηκε το 1904.
Φυσική Ομορφιά - Δραστηριότητες
Τα δύο ποτάμια του χωριού ο Λαγγαδιώτης και ο Φρουξιλιώτης, συνθέτουν ένα όμορφο τοπίο. Ο ποταμός Λαγγαδιώτης πηγάζει από τα «Πατήματα» και κατευθύνεται στον Αχελώο και ο ποταμός Φρουξιλιώτης έρχεται από τις πηγές «Μερδάχες» και κατευθύνεται επίσης στον Αχελώο. Δύο βρύσες, μια στο κέντρο του χωριού και μια άλλη βρυσούλα, δροσίζουν με το καθαρό και γάργαρο νερό τους τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Το χωριό έχει περίπου 8.000 στρέμματα ελατόδασος. Σημεία με ιδιαίτερη θέα είναι τα «Σπιτάκια», ο «Οβριός» και τα «Αλώνια Μοναστηρίου». Οι επισκέπτες του χωριού μπορούν να επιδοθούν σε ορειβασία στην κορυφή της Καράβας.
Πολιτισμός - Εκδηλώσεις
Το Μεσοβούνι πανηγυρίζει στις 15/8 και στις 8/9. Το Δεκαπενταύγουστο (Κοίμηση της Θεοτόκου) γίνεται το πανηγύρι μέσα στον οικισμό, με παραδοσιακά όργανα, χορό και φαγητό. Στις 8 Σεπτεμβρίου (το Γενέσιον της Θεοτόκου) διεξάγεται παραδοσιακό πανηγύρι στο μοναστήρι μετά τη Θεία Λειτουργία, με δημοτική μουσική, φαγητό που προσφέρουν οι κάτοικοι και γλέντι και χορό όλη την ημέρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου