Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Αμυγδαλόγαλο

Η μετατροπή των ξηρών καρπών και των σπόρων σε γάλα έχει βάση την εύκολη πρόσληψη υψηλής ποιότητας τροφής που περιέχει πρωτείνες, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και άλλα συστατικά εξαιρετικά ωφέλιμα και απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Για να παρασκευαστούν τα γάλατα αυτά, μουσκεύουμε τους σπόρους η καρπούς επί 24 ώρες σε νερό προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία της βλάστησης. Όταν δούμε ότι αρχίζει να προβάλλει από τον κόκκο ένα μικρό μόρφωμα σαν σκουληκάκι, τότε είναι η στιγμή της ωρίμανσης και έτοιμο να το κάνουμε γάλα.

Υλικά

μια χούφτα αμύγδαλα η 50 αμύγδαλα

3 ποτήρια βρασμένο νερό

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

«Αποκλεισμένη κατ’ ουσίαν η περιοχή της Αργιθέας Καρδίτσας»


ΕΡΩΤΗΣΗ Κ. ΠΟΥΛΑΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Π.Ε. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, Κ. Β. ΤΣΙΑΚΟ

 

«Αποκλεισμένη κατ’ ουσίαν η περιοχή της Αργιθέας Καρδίτσας»

 

Ερώτηση προς τον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκο κατέθεσε σήμερα ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας», Κώστας Πουλάκης, σχετικά με τα προβλήματα του οδικού δικτύου της Αργιθέας.

Στην ερώτησή του ο κ. Πουλάκης επισημαίνει ότι «η περιοχή της Αργιθέας αποτελεί ένα από τα τμήματα της Π.Ε. Καρδίτσας, που υποφέρει διπλά, αφού εκτός της αναπτυξιακής υστέρησης που πλήττει συνολικά τη Δυτική Θεσσαλία,επιβαρύνεται επιπλέον λόγω του ορεινού της χαρακτήρα».

Ο κ. Πουλάκης υπενθυμίζει ότι «η περιοχή αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα, τα οποία εκτός των άλλων ανάγονται στην πολύ κακή κατάσταση του ορεινού οδικού δικτύου, που έχει ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι του Δ. Αργιθέας να παραμένουν κατ’ ουσίαν αποκλεισμένοι από τον υπόλοιπό κόσμο, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, λόγω των καιρικών συνθηκών που δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την πρόσβαση».

Βάσει αυτής της κατάστασης,για την οποία ο επικεφαλής της «Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας»αναφέρει ότι «αποτελεί ντροπή και αναχρονισμό», ο κ. Πουλάκης υπογραμμίζει ότι «δεν πρόκειται για την πρώτη χρονιά που οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση, αφού, εξαιτίας της ολιγωρίας τόσο της κεντρικής εξουσίας όσο και των τοπικών αρχών διαχρονικά, μεγάλα τμήματα των κυρίων οδικών αξόνων της περιοχής είναι εξαιρετικά επικίνδυνα και σε πολλές περιπτώσεις εντελώς αδιάβατα» και τονίζει ότι η ερώτησή του έχει στόχο «να μεταφέρει τη γνήσια αγωνία των κατοίκων που τόσα χρόνια υφίστανται αυτή την απίστευτη ταλαιπωρία, μένοντας κατ’ ουσίαν αποκλεισμένοι, και διακινδυνεύουν συχνά την ασφάλειά τους, προσπαθώντας να επικοινωνήσουν με τον “έξω κόσμο”».

Κλείνοντας την ερώτησή του, ο κ. Πουλάκης αναφέρει ότι «οι πολίτες επιζητούν όχι απλά την εξαγγελία, όχι απλά την έναρξη υλοποίησης, αλλά την άμεση εκτέλεση και ολοκλήρωση κρίσιμων για την καθημερινότητά τους έργων, βάσει συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων» και ζητά να πληροφορηθεί από τον κ. Τσιάκο σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση των έργων συντήρησης, αποκατάστασης,αναβάθμισης και κατασκευής του οδικού δικτύου της Αργιθέας και εντός ποιου συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος προβλέπεται να ολοκληρωθεί κάθε έργο.

 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του κ. Πουλάκη, όπως κατατέθηκε.

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Πρωτοβουλία δημιουργίας τοπικών δικτύων παραγωγών-καταναλωτών


Πρωτοβουλία δημιουργίας τοπικών δικτύων παραγωγών-καταναλωτών

ΟΙ  7 ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΕΣ  ΑΡΧΕΣ

1. Εθελοντική και ανοικτή συμμετοχή:

Οι συνεργατικές επιχειρήσεις είναι εθελοντικές οργανώσεις, ανοικτές σε όλα τα πρόσωπα, τα οποία είναι ικανά να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες των επιχειρήσεων αυτών και να αποδεχτούν µε προθυμία τις ευθύνες των µελών, χωρίς εθνικές, κοινωνικές, φυλετικές, πολιτικές ή θρησκευτικές διακρίσεις.

2. Δημοκρατικός έλεγχος από τα µέλη:

Οι συνεργατικές επιχειρήσεις είναι δημοκρατικές οργανώσεις, οι οποίες ελέγχονται από τα µέλη τους, τα οποία συμμετέχουν στη διαμόρφωση της πολιτικής και στη λήψη των αποφάσεων τους. Οι άνδρες και οι γυναίκες που εκλέγονται στη διοίκηση προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως αιρετοί αντιπρόσωποι είναι υπόλογοι στα µέλη και ελέγχονται από τα μέλη. Πρωτίστως τα µέλη των συνεργατικών εταιρειών έχουν ίσα εκλογικά δικαιώματα (ένα µέλος, µία ψήφος) και παράλληλα οι συνεργατικές επιχειρήσεις είναι οργανωμένες µε δημοκρατικό τρόπο.

3. Οικονομική συμμετοχή των µελών:

Τα µέλη συμμετέχουν δίκαια στο κεφάλαιο της συνεργατικής τους επιχείρησης και στον έλεγχό του µε δημοκρατικές μεθόδους. Μέρος, τουλάχιστον, αυτού του κεφαλαίου είναι συνήθως η κοινή περιουσία της συνεργατικής επιχείρησης. Τα µέλη συνήθως λαμβάνουν περιορισμένη αποζημίωση - ανταμοιβή ή και καθόλου, για το κεφάλαιο το οποίο συνεισφέρουν ως προϋπόθεση της συμμετοχής τους (υποχρεωτικές μερίδες). Τα µέλη διαθέτουν τα πλεονάσματα για όλους ή για οποιονδήποτε από τους ακόλουθους σκοπούς: Για ανάπτυξη της συνεργατικής επιχείρησης τους (νέες επενδύσεις), Για τη δημιουργία αποθεματικών, μέρος των οποίων τουλάχιστον θα πρέπει να είναι αδιαίρετο. Για την παραχώρηση ωφελημάτων στα µέλη, ανάλογα µε τις συναλλαγές που είχαν µε τη συνεργατική επιχείρηση και για προώθηση άλλων δραστηριοτήτων που εγκρίνονται από τα µέλη.

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Κίνητρα για ίδρυση κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων


 

Γενναία» φορολογικά, οικονομικά και ασφαλιστικά κίνητρα για τη δημιουργία «κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων» δίνει νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την ανάπτυξη -και στην Ελλάδα- της κοινωνικής οικονομίας. Το νομοσχέδιο που ανακοίνωσε χθες και θέτει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λ. Κατσέλη σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 28 Μαρτίου προβλέπει:

1. Τη δυνατότητα σύστασης φορέων κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας με πρόσβαση στη χρηματοδότηση από το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας (το οποίο δημιουργείται) και δυνατότητα ένταξης στο ν. 3908/2011 για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων.

Οι φορείς αυτοί θα μπορούν να αναπτύσσουν δράσεις συλλογικού σκοπού (για τοπικό συμφέρον, προώθηση της απασχόλησης κ.ά.) ένταξης στην αγορά ευπαθών ομάδων, κοινωνικής φροντίδαςαροχή προϊόντων και υπηρεσιών σε ηλικιωμένους, γυναίκες με βρέφη, χρόνια ασθενείς).

2. Τη δημιουργία κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης ως νομικό πρόσωπο με εμπορική ιδιότητα που θα λειτουργεί με βάση την αρχή «ένα μέλος - μια ψήφος».

Ρήτρα
Με το ίδιο νομοσχέδιο (άρθρο 3) καθιερώνεται «κοινωνική ρήτρα» για όλες τις δημόσιες συμβάσεις. Κριτήρια για την ανάθεση έργων θα είναι οι ευκαιρίες απασχόλησης, η ένταξη ευάλωτων ομάδων, η εταιρική κοινωνική ευθύνη κ.ά. που θα προβλέπει η «κοινωνικά υπεύθυνη δημόσια σύμβαση».

Σύσταση
Οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις (όπως και οι φορείς κοινωνικής οικονομίας) «γεννιούνται» με την εγγραφή τους στο Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας, εφόσον υπάρχει καταστατικό που υπογράφουν τουλάχιστον 7 πρόσωπα.

Στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση μπορεί να συμμετέχουν και νομικά πρόσωπα (όχι πάνω από το 1/3 των μελών), οι ΟΤΑ (οι τελευταίοι χωρίς δικαίωμα συμμετοχής στη διαχείριση ή τη διοίκηση). Η εισφορά των μελών αποτελείται από μετρητά ή οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο έχει αποτιμηθεί σε χρήματα και μπορεί να συναποτελείται και από παροχή υπηρεσιών προς εξυπηρέτηση των σκοπών της επιχείρησης. Μέλη μπορούν να είναι και οι εργαζόμενοι σε αυτές.

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Η επανάσταση της επαρχίας απέναντι στα αστικά κέντρα

Η επανάσταση της επαρχίας απέναντι στα αστικά κέντρα Η αστυφιλία των προηγούμενων δεκαετιών οδήγησε εκατομμύρια πολιτών στις μεγαλουπόλεις. Οι θέσεις εργασίας, το εκμοντερνισμένο και πολιπολιτισμικό περιβάλλον, η ψευδαίσθηση της «μεγάλης ζωής» και το κίνητρο για μια νέα αρχή με όραμα και ελπίδα (κάτι σαν το «αμερικάνικο όνειρο») λειτούργησε παρορμητικά, κυρίως στους νέους. Η ζωή της επαρχίας με την σκληρή δουλειά (κυρίως αγροτική) αλλά και τις περιορισμένες επιλογές δρούσε ανασταλτικά στο μυαλό των νέων.

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η αποκέντρωση, ή έστω η ιδέα της, φαντάζει σαν το μοναδικό φως στο τούνελ της ανεργίας και γενικότερα της κοινωνικής κρίσης που βιώνουμε. Ολοένα και περισσότεροι συνάνθρωποί μας δοκιμάζουν να γυρίσουν στα «πάτρια εδάφη», στον τόπο καταγωγής τους. Οικογένειες νέων, μικρών ηλικιακά, αθρώπων, με μικρά παιδιά επιλέγουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στην επαρχία. Με μοναδικό σύμμαχο κάποιο σπίτι που διατηρούσαν στο όνομά τους ή το αντικείμενο των σπουδών τους, φεύγουν από το «κλεινόν άστυ» και προσπαθούν να ορθώσουν ανάστημα σε κάτι καινούριο. Απογοητευμεύνοι από το κλίμα στις πόλεις επιδιώκουν την «επανεκκίνηση» σε ένα σαφώς πιο ευχάριστο και υγιές περιβάλλον, αναλαμβάνοντας το ρίσκο της επιλογής τους.

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Πως να πάρετε το επίδομα θέρμανσης – Η διαδικασία βήμα προς βήμα


Πρόσβαση στην εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, έχουν πλέον οι δικαιούχοι επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, προκειμένου να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση.
Όσοι δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Γ.Γ.Π.Σ, μπορούν να συνδεθούν χρησιμοποιώντας ως Username τον ΑΦΜ τους και ως Password τον αριθμό ειδοποίησης ενός εκ των εκκαθαριστικών σημειωμάτων των τελευταίων πέντε ετών.
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στην πρώτη σελίδα της ΓΓΠΣ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr , «Επίδομα Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης».
Διαβάστε αναλυτικά τον οδηγό που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Πρόκειται για 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, τα ποσά και τους όρους καταβολής του επιδόματος.
Αυτές είναι οι ακόλουθες:
. Με τι κωδικούς εισερχόμαστε στην εφαρμογή Δικαιούχων η οποία ανοίγει επιλέγοντας τον σύνδεσμο «Αίτηση ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης»;
- Οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Γ.Γ.Π.Σ. συνδέονται, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet, ανεξάρτητα αν έχουν λάβει κλειδάριθμο ή όχι.
- Οι χρήστες που δε διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet, θα ταυτοποιούνται εναλλακτικά δίνοντας ΑΦΜ και αριθμό ειδοποίησης κάποιας εκ των τελευταίων 5 εκκαθαρίσεων Δήλωσης Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων.
Εάν δε θυμάστε τους κωδικούς πρόσβασης σας και τυχαίνει το όνομα χρήστη σας να ταυτίζεται με τον ΑΦΜ σας, τότε δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον εναλλακτικό τρόπο σύνδεσης. Για αυτό θα πρέπει να ανακτήσετε τον κωδικό πρόσβασης σας μέσω των σχετικών διαδικασιών.
Επιπλέον, η αίτηση θα μπορεί να υποβληθεί μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με το κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών (HELP DESK /CALL CENTER) της Γ.Γ.Π.Σ. Στην περίπτωση αυτή η είσοδος του χρήστη θα γίνεται επίσης καταχωρώντας τον ΑΦΜ και τον αριθμό ειδοποίησης κάποιας εκ των τελευταίων 5 εκκαθαρίσεων Φόρου Εισοδήματος, ενώ θα καταγράφεται και το όνομα του χειριστή που συμπληρώνει το αίτημα. Η δυνατότητα αυτή δε θα προσφέρεται για διαχειριστές – εκπροσώπους.
2. Είμαι πιστοποιημένος χρήστης των υπηρεσιών TAXISnet αλλά έχω ξεχάσει τους κωδικούς πρόσβασης. Θα πρέπει να κάνω επανεγγραφή ή μπορώ να κάνω την αίτηση χρησιμοποιώντας τον ΑΦΜ μου και τον αριθμό ειδοποίησης;
Μπορείτε να συνδεθείτε χρησιμοποιώντας τον ΑΦΜ και τον αριθμό ειδοποίησης κάποιας εκ των τελευταίων 5 εκκαθαρίσεων Φόρου Εισοδήματος. Ωστόσο συνιστάται να ζητήστε και ανακτήστε ξανά τους κωδικούς σας στο TAXISNET. Εάν χρειαστείτε βοήθεια σε αυτό, καλέστε την γραμμή υποστήριξης του κέντρου εξυπηρέτησης (HELP DESK / CALL CENTER) της Γ.Γ.Π.Σ.
3. Ποιες διαδικτυακές εφαρμογές θα χρησιμοποιήσω για την εξυπηρέτηση του Επιδόματος Πετρελαίου (Ε.Κ.Π.Θ);
Εφαρμογή Υποβολής/Τροποποίησης Αίτησης Ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης συγκεκριμένου έτους
- Εφαρμογή Διαχειριστών – Εκπροσώπων για συμπλήρωση στοιχείων ενοίκων και χιλιοστών θέρμανσης.

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Τρεις καλλιέργειες που μυρίζουν... μεγάλα κέρδη


 
Ευκαιρία για συμπληρωματικό εισόδημα αποτελούν τρία αρωματικά φυτά, η καλλιέργεια των οποίων εμφανίζει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.

Ο λόγος για τις εναλλακτικές καλλιέργειες των γνωστών φυτών -θυμάρι, χαμομήλι, λεβάντα-, οι αποδόσεις των οποίων σε έσοδα φθάνουν να διπλασιάζονται όταν γίνονται με βιολογικά κριτήρια.


Οι εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες της χώρας μας ευνοούν την ανάπτυξη των αρωματικών φυτών.

Αυτό όμως που καθιστά ακόμα πιο ελκυστικές τις καλλιέργειες αυτές είναι η πολύ μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό για ελληνικά αρωματικά φυτά, και αυτό γίνεται αντιληπτό από τις πολύ υψηλότερες τιμές που προσφέρουν σε σχέση με τις ελληνικές μεταποιητικές μονάδες. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι προσφορές που δέχονται οι ελληνικές ομάδες παραγωγών είναι διπλάσιες και τριπλάσιες από τις τιμές που προσφέρουν οι εγχώριες εταιρείες.

Πρόκειται για καλλιέργειες που δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις, προσαρμόζονται πολύ καλά στο μεσογειακό κλίμα, μπορούν να αξιοποιήσουν φτωχά και υποβαθμισμένα εδάφη και αποφέρουν ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς. Θα πρέπει εξάλλου να σημειωθεί ότι οι εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες της χώρας μας ευνοούν ιδιαίτερα την ανάπτυξη αρωματικών φυτών, που δίνουν προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας.

Παρ' όλο πάντως που η καλλιέργεια των αρωματικών φυτών στην Ελλάδα δεν είναι άγνωστη εδώ και δεκαετίες, θεωρείται σχετικά νέο πεδίο δράσης για τον ελλαδικό χώρο.



Τα αρωματικά φυτά δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις, προσαρμόζονται πολύ καλά στο μεσογειακό κλίμα, μπορούν να αξιοποιήσουν φτωχά και υποβαθμισμένα εδάφη και αποφέρουν ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς

Το κόστος αγοράς φυτού είναι 0,12-0,2 ευρώ ανά φυτό και για προερχόμενα από ιστοκαλλιέργεια 0,28-0,35 ευρώ ανά φυτό. Ομως στις πολυετείς καλλιέργειες το κόστος για την απόκτηση πολλαπλασιαστικού υλικού βαρύνει κυρίως τον πρώτο χρόνο της καλλιέργειας, καθώς τα επόμενα χρόνια ο παραγωγός μπορεί από τις έτοιμες φυτείες να δημιουργήσει το δικό του πολλαπλασιαστικό υλικό.

Αυτό άλλωστε που προτείνουν οι ειδικοί με τις καλλιέργειες των αρωματικών φυτών είναι ο νεοεισερχόμενος παραγωγός να αρχίσει με περισσότερα του ενός είδη, τόσο ετήσια όσο και πολυετή φυτικά υλικά. Τα ετήσια δίνουν την εμπειρία μέσω του πλήρους κύκλου της καλλιέργειας κατά το πρώτο έτος, από το πολλαπλασιαστικό υλικό έως τη συγκομιδή, καθ' ον χρόνο τα πολυετή αναπτύσσονται, για να δώσουν το μέγιστο και βέλτιστο της παραγωγής τους, συνήθως μετά τον δεύτερο χρόνο.



Καλλιέργεια χαμομηλιού. Ευδοκιμεί καλύτερα σε πεδινές περιοχές με εύκρατο κλίμα σε σχέση με τις ορεινές, ενώ παρουσιάζει αντοχή σε χαμηλές θερμοκρασίες

Συνένωση δυνάμεων
Εκτάσεις τεσσάρωνέντε συνολικά στρεμμάτων είναι συνήθως πάρα πολύ μικρές για πραγματικά έσοδα, διαθέτοντας χύδην ξηρά αρωματικά φαρμακευτικά φυτά. Για να είναι κερδοφόρες οι πωλήσεις αυτών των υλικών θα πρέπει να επεκταθεί η παραγωγή τους.

Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, σημείο-κλειδί για την εμπορική επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος, σύμφωνα με τους γνώστες του τομέα που ειδικεύονται στις καλλιέργειες φαρμακευτικών φυτών, είναι η συνένωση δυνάμεων, με τη δημιουργία ομάδων καλλιεργητών για την από κοινού διάθεση των προϊόντων.