Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Αμυγδαλόγαλο

Η μετατροπή των ξηρών καρπών και των σπόρων σε γάλα έχει βάση την εύκολη πρόσληψη υψηλής ποιότητας τροφής που περιέχει πρωτείνες, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και άλλα συστατικά εξαιρετικά ωφέλιμα και απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Για να παρασκευαστούν τα γάλατα αυτά, μουσκεύουμε τους σπόρους η καρπούς επί 24 ώρες σε νερό προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία της βλάστησης. Όταν δούμε ότι αρχίζει να προβάλλει από τον κόκκο ένα μικρό μόρφωμα σαν σκουληκάκι, τότε είναι η στιγμή της ωρίμανσης και έτοιμο να το κάνουμε γάλα.

Υλικά

μια χούφτα αμύγδαλα η 50 αμύγδαλα

3 ποτήρια βρασμένο νερό

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

«Αποκλεισμένη κατ’ ουσίαν η περιοχή της Αργιθέας Καρδίτσας»


ΕΡΩΤΗΣΗ Κ. ΠΟΥΛΑΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Π.Ε. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, Κ. Β. ΤΣΙΑΚΟ

 

«Αποκλεισμένη κατ’ ουσίαν η περιοχή της Αργιθέας Καρδίτσας»

 

Ερώτηση προς τον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκο κατέθεσε σήμερα ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας», Κώστας Πουλάκης, σχετικά με τα προβλήματα του οδικού δικτύου της Αργιθέας.

Στην ερώτησή του ο κ. Πουλάκης επισημαίνει ότι «η περιοχή της Αργιθέας αποτελεί ένα από τα τμήματα της Π.Ε. Καρδίτσας, που υποφέρει διπλά, αφού εκτός της αναπτυξιακής υστέρησης που πλήττει συνολικά τη Δυτική Θεσσαλία,επιβαρύνεται επιπλέον λόγω του ορεινού της χαρακτήρα».

Ο κ. Πουλάκης υπενθυμίζει ότι «η περιοχή αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα, τα οποία εκτός των άλλων ανάγονται στην πολύ κακή κατάσταση του ορεινού οδικού δικτύου, που έχει ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι του Δ. Αργιθέας να παραμένουν κατ’ ουσίαν αποκλεισμένοι από τον υπόλοιπό κόσμο, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, λόγω των καιρικών συνθηκών που δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την πρόσβαση».

Βάσει αυτής της κατάστασης,για την οποία ο επικεφαλής της «Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας»αναφέρει ότι «αποτελεί ντροπή και αναχρονισμό», ο κ. Πουλάκης υπογραμμίζει ότι «δεν πρόκειται για την πρώτη χρονιά που οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση, αφού, εξαιτίας της ολιγωρίας τόσο της κεντρικής εξουσίας όσο και των τοπικών αρχών διαχρονικά, μεγάλα τμήματα των κυρίων οδικών αξόνων της περιοχής είναι εξαιρετικά επικίνδυνα και σε πολλές περιπτώσεις εντελώς αδιάβατα» και τονίζει ότι η ερώτησή του έχει στόχο «να μεταφέρει τη γνήσια αγωνία των κατοίκων που τόσα χρόνια υφίστανται αυτή την απίστευτη ταλαιπωρία, μένοντας κατ’ ουσίαν αποκλεισμένοι, και διακινδυνεύουν συχνά την ασφάλειά τους, προσπαθώντας να επικοινωνήσουν με τον “έξω κόσμο”».

Κλείνοντας την ερώτησή του, ο κ. Πουλάκης αναφέρει ότι «οι πολίτες επιζητούν όχι απλά την εξαγγελία, όχι απλά την έναρξη υλοποίησης, αλλά την άμεση εκτέλεση και ολοκλήρωση κρίσιμων για την καθημερινότητά τους έργων, βάσει συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων» και ζητά να πληροφορηθεί από τον κ. Τσιάκο σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση των έργων συντήρησης, αποκατάστασης,αναβάθμισης και κατασκευής του οδικού δικτύου της Αργιθέας και εντός ποιου συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος προβλέπεται να ολοκληρωθεί κάθε έργο.

 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του κ. Πουλάκη, όπως κατατέθηκε.

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Πρωτοβουλία δημιουργίας τοπικών δικτύων παραγωγών-καταναλωτών


Πρωτοβουλία δημιουργίας τοπικών δικτύων παραγωγών-καταναλωτών

ΟΙ  7 ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΕΣ  ΑΡΧΕΣ

1. Εθελοντική και ανοικτή συμμετοχή:

Οι συνεργατικές επιχειρήσεις είναι εθελοντικές οργανώσεις, ανοικτές σε όλα τα πρόσωπα, τα οποία είναι ικανά να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες των επιχειρήσεων αυτών και να αποδεχτούν µε προθυμία τις ευθύνες των µελών, χωρίς εθνικές, κοινωνικές, φυλετικές, πολιτικές ή θρησκευτικές διακρίσεις.

2. Δημοκρατικός έλεγχος από τα µέλη:

Οι συνεργατικές επιχειρήσεις είναι δημοκρατικές οργανώσεις, οι οποίες ελέγχονται από τα µέλη τους, τα οποία συμμετέχουν στη διαμόρφωση της πολιτικής και στη λήψη των αποφάσεων τους. Οι άνδρες και οι γυναίκες που εκλέγονται στη διοίκηση προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως αιρετοί αντιπρόσωποι είναι υπόλογοι στα µέλη και ελέγχονται από τα μέλη. Πρωτίστως τα µέλη των συνεργατικών εταιρειών έχουν ίσα εκλογικά δικαιώματα (ένα µέλος, µία ψήφος) και παράλληλα οι συνεργατικές επιχειρήσεις είναι οργανωμένες µε δημοκρατικό τρόπο.

3. Οικονομική συμμετοχή των µελών:

Τα µέλη συμμετέχουν δίκαια στο κεφάλαιο της συνεργατικής τους επιχείρησης και στον έλεγχό του µε δημοκρατικές μεθόδους. Μέρος, τουλάχιστον, αυτού του κεφαλαίου είναι συνήθως η κοινή περιουσία της συνεργατικής επιχείρησης. Τα µέλη συνήθως λαμβάνουν περιορισμένη αποζημίωση - ανταμοιβή ή και καθόλου, για το κεφάλαιο το οποίο συνεισφέρουν ως προϋπόθεση της συμμετοχής τους (υποχρεωτικές μερίδες). Τα µέλη διαθέτουν τα πλεονάσματα για όλους ή για οποιονδήποτε από τους ακόλουθους σκοπούς: Για ανάπτυξη της συνεργατικής επιχείρησης τους (νέες επενδύσεις), Για τη δημιουργία αποθεματικών, μέρος των οποίων τουλάχιστον θα πρέπει να είναι αδιαίρετο. Για την παραχώρηση ωφελημάτων στα µέλη, ανάλογα µε τις συναλλαγές που είχαν µε τη συνεργατική επιχείρηση και για προώθηση άλλων δραστηριοτήτων που εγκρίνονται από τα µέλη.

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Κίνητρα για ίδρυση κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων


 

Γενναία» φορολογικά, οικονομικά και ασφαλιστικά κίνητρα για τη δημιουργία «κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων» δίνει νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την ανάπτυξη -και στην Ελλάδα- της κοινωνικής οικονομίας. Το νομοσχέδιο που ανακοίνωσε χθες και θέτει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λ. Κατσέλη σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 28 Μαρτίου προβλέπει:

1. Τη δυνατότητα σύστασης φορέων κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας με πρόσβαση στη χρηματοδότηση από το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας (το οποίο δημιουργείται) και δυνατότητα ένταξης στο ν. 3908/2011 για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων.

Οι φορείς αυτοί θα μπορούν να αναπτύσσουν δράσεις συλλογικού σκοπού (για τοπικό συμφέρον, προώθηση της απασχόλησης κ.ά.) ένταξης στην αγορά ευπαθών ομάδων, κοινωνικής φροντίδαςαροχή προϊόντων και υπηρεσιών σε ηλικιωμένους, γυναίκες με βρέφη, χρόνια ασθενείς).

2. Τη δημιουργία κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης ως νομικό πρόσωπο με εμπορική ιδιότητα που θα λειτουργεί με βάση την αρχή «ένα μέλος - μια ψήφος».

Ρήτρα
Με το ίδιο νομοσχέδιο (άρθρο 3) καθιερώνεται «κοινωνική ρήτρα» για όλες τις δημόσιες συμβάσεις. Κριτήρια για την ανάθεση έργων θα είναι οι ευκαιρίες απασχόλησης, η ένταξη ευάλωτων ομάδων, η εταιρική κοινωνική ευθύνη κ.ά. που θα προβλέπει η «κοινωνικά υπεύθυνη δημόσια σύμβαση».

Σύσταση
Οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις (όπως και οι φορείς κοινωνικής οικονομίας) «γεννιούνται» με την εγγραφή τους στο Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας, εφόσον υπάρχει καταστατικό που υπογράφουν τουλάχιστον 7 πρόσωπα.

Στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση μπορεί να συμμετέχουν και νομικά πρόσωπα (όχι πάνω από το 1/3 των μελών), οι ΟΤΑ (οι τελευταίοι χωρίς δικαίωμα συμμετοχής στη διαχείριση ή τη διοίκηση). Η εισφορά των μελών αποτελείται από μετρητά ή οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο έχει αποτιμηθεί σε χρήματα και μπορεί να συναποτελείται και από παροχή υπηρεσιών προς εξυπηρέτηση των σκοπών της επιχείρησης. Μέλη μπορούν να είναι και οι εργαζόμενοι σε αυτές.

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Η επανάσταση της επαρχίας απέναντι στα αστικά κέντρα

Η επανάσταση της επαρχίας απέναντι στα αστικά κέντρα Η αστυφιλία των προηγούμενων δεκαετιών οδήγησε εκατομμύρια πολιτών στις μεγαλουπόλεις. Οι θέσεις εργασίας, το εκμοντερνισμένο και πολιπολιτισμικό περιβάλλον, η ψευδαίσθηση της «μεγάλης ζωής» και το κίνητρο για μια νέα αρχή με όραμα και ελπίδα (κάτι σαν το «αμερικάνικο όνειρο») λειτούργησε παρορμητικά, κυρίως στους νέους. Η ζωή της επαρχίας με την σκληρή δουλειά (κυρίως αγροτική) αλλά και τις περιορισμένες επιλογές δρούσε ανασταλτικά στο μυαλό των νέων.

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η αποκέντρωση, ή έστω η ιδέα της, φαντάζει σαν το μοναδικό φως στο τούνελ της ανεργίας και γενικότερα της κοινωνικής κρίσης που βιώνουμε. Ολοένα και περισσότεροι συνάνθρωποί μας δοκιμάζουν να γυρίσουν στα «πάτρια εδάφη», στον τόπο καταγωγής τους. Οικογένειες νέων, μικρών ηλικιακά, αθρώπων, με μικρά παιδιά επιλέγουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στην επαρχία. Με μοναδικό σύμμαχο κάποιο σπίτι που διατηρούσαν στο όνομά τους ή το αντικείμενο των σπουδών τους, φεύγουν από το «κλεινόν άστυ» και προσπαθούν να ορθώσουν ανάστημα σε κάτι καινούριο. Απογοητευμεύνοι από το κλίμα στις πόλεις επιδιώκουν την «επανεκκίνηση» σε ένα σαφώς πιο ευχάριστο και υγιές περιβάλλον, αναλαμβάνοντας το ρίσκο της επιλογής τους.