Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023
Το ''σκυλάκι'' του ουρανού! Ο αστερισμός Μικρός Κύων
ΓΕΝΙΚΑ: Ο Μικρός Κύων [Λατινικά: Canis Minor, συντ. Cmi], είναι αστερισμός που σημειώθηκε πρώτη φορά από τον Πτολεμαίο. Είναι αστερισμός, του οποίου το νότιο σύνορο εφάπτεται σχεδόν στον ουράνιο ισημερινό και έτσι βρίσκεται όλος σχεδόν στο βόρειο ημισφαίριο της ουράνιας σφαίρας. Ο Μικρός Κύων [που σημαίνει μικρό σκυλί] συνορεύει με 4 αστερισμούς: τους Διδύμους, το Μονόκερω, την Ύδρα και τον Καρκίνο. Είναι ορατός από την Ελλάδα, τα χειμωνιάτικα βράδια και στις αρχές της άνοιξης. Είναι πλήρως ορατός σε γεωγραφικά πλάτη μεταξύ 89° Βόρεια και 77° Νότια. Έχει έκταση 183,4 τ. μοίρες [71ος σε έκταση αστερισμός].
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ: Στους αρχαίους Έλληνες ο Μικρός Κύων ήταν γνωστός ως Προκύων, επειδή ανέτελλε, τότε, λίγο πριν τον αστερισμό Μέγας Κύων [τώρα ανατέλλουν σχεδόν ταυτοχρόνως]. Σήμερα, το όνομα Προκύων αποδίδεται στον φωτεινότερο αστέρα του, τον α. Για την ελληνική Μυθολογία, ο αστερισμός ήταν ένας από τους σκύλους του Ακταίωνα1, ή της Αρτέμιδος, ενώ για άλλους ήταν ο Άνουβις των Αιγυπτίων. Αλλά για τους περισσότερους ήταν το δεύτερο κυνηγόσκυλο του Ωρίωνα. Κάποιοι πάλι θεωρούσαν τον Μικρό Κύνα πως αντιπροσώπευε το αγαπημένο σκυλάκι της Ελένης, που χάθηκε στον πορθμό του Ευρίπου, για το οποίο προσευχήθηκε να το ξαναφέρει στη ζωή ο Δίας, στον ουρανό πια. Ο Μικρός Κύων ονομάστηκε από τον Bayer με τα περίεργα ονόματα Fovea (=λάκκος) και Συκάμινος (μουριά), όνομα ανάλογο με ένα από τα αραβικά ονόματα για τον αστερισμό. Οι Άραβες τον ονόμαζαν Al Shira al Shamiyyah, δηλαδή «Ο Λαμπρός της Συρίας, καθώς χανόταν από τα μάτια τους δύοντας πέρα από εκείνη τη χώρα. Αυτό παρεφθάρηκε στη Δύση σε Alsehere, Ascemie, Algameisa και Aschemie. Επίσης βρίσκουμε το Al Jummaiza (=μουριά), που κατ' άλλους είναι στην πραγματικότητα το Al Ghumaisa, ο αμυδρός ή ο δακρυσμένος, εξαιτίας ενός αραβικού μύθου που ήθελε τον Μικρό και τον Μεγάλο Κύνα αδέρφια του Κάνωπου2. Από τους Ρωμαίους, οι Άραβες υιοθέτησαν και το Al Kalb al Asghar (=ο Μικρότερος Σκύλος), που πάλι πήραν πίσω οι Ευρωπαίοι ως αντιδάνειο, με τις μορφές Alcheleb Alasgar και, Kelbelazguar. Ακόμη, οι Άραβες μετέφρασαν και το ελληνικό όνομα ως Al Kalb al Mutakaddim (=ο σκύλος που προηγείται). Κατά τις χριστιανικές αναπαραστάσεις των ουράνιων μορφών (17ος αι. μ.Χ.), ο Καίσιος θεώρησε πως ο Μικρός Κύων ήταν το σκυλί του Τωβία, από την Π. Διαθήκη. Αντίθετα, ο Ιούλιος Σίλερ, έβλεπε στον αστερισμό τον Πασχάλιο Αμνό.
ΟΙ ΦΩΤΕΙΝΟΤΕΡΟΙ ΑΣΤΕΡΕΣ: Ο αστερισμός περιλαμβάνει 45 ορατούς [φ.μ.≤ 6,5] αστέρες. Ο α (άλφα) Μικρού Κυνός, είναι ο κατά πολύ φωτεινότερος όλων των αστέρων [φ.μ. 0,35], πολύ γνωστός με το αρχαίο όνομα του όλου αρχαίου αστερισμού: Προκύων. Ο β Μικρού Κυνός έχει το ιδιαίτερο όνομα Γκομέισα. Ο πολύ αμυδρότερς γ, έχει φαινόμενο μέγεθος 4,32. Ο HR 3145 και ο 6 Μικρού Κυνός έχουν αντίστοιχα φ.μ. 4,39 και 4,54.
ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑ: Ο αστέρας BD+05°1668, με φαινόμενο μέγεθος 9,86 και φασματικό τύπο M4 V, που είναι ερυθρός νάνος, βρίσκεται πολύ κοντά μας. Απέχει «μόλις» 12,34 έτη φωτός [32ος κοντινότερος αστέρας]. Η απόσταση όμως αυτή αυξάνεται συνεχώς με ρυθμό 18 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο (65.000 χιλιόμετρα την ώρα). Τέλος στον αστερισμό φαίνεται, μόνο με μεγάλα τηλεσκόπια, το μεγάλο αλλά πλανητικό νεφέλωμα PK 217+14.1 [ή Abell 24] με φ.μ. 13,6.
konstantinosa.oikonomou@gmail.com
1. Δες σχετ. Κων/νος Αθ. Οικονόμου, Η Λάρισα και η θεσσαλική Ιστορία, τ. Α΄ [Εκδ. Γνώση, Λάρισα 2007.]
2. Ο Κάνωπος ήταν ένας Λάκων από τις Αμύκλες που συμμετείχε στην Τρωική Εκστρατεία ως πλοηγός του Μενελάου. Μετά την άλωση της Τροίας, μια τρικυμία παρέσυρε το πλοίο του Μενελάου, κυβερνώμενο από τον Κάνωπο, στην Αίγυπτο, όπου παρέμειναν 5 χρόνια. Ο Κάνωπος ήταν πολύ ωραίος άνδρας, με συνέπεια να τον ερωτευθεί η Θεόνη, κόρη του βασιλιά της Αιγύπτου Πρωτέα. Λίγο καιρό αργότερα ο Κάνωπος πέθανε από δάγκωμα φιδιού. Θάφτηκε στο νησί που από τότε πήρε το όνομά του και έμεινε γνωστό ως Νήσος του Κανώπου, στο στόμιο του Νείλου. Εξάλλου, ο πλοίαρχος του Μενελάου έδωσε το όνομά του και στην αιγυπτιακή πόλη Κάνωβο, στην ίδια περιοχή.
ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:https://www.youtube.com/watch?v=3XsP8GYsg3c
Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023
Τυτώ: Η ανθρωπόμορφη κουκουβάγια του θανάτου(;), που δεν είναι κουκουβάγια!
Τυτώ: Η ανθρωπόμορφη κουκουβάγια του θανάτου(;), που δεν είναι κουκουβάγια! [+ΒΙΝΤΕΟ με τους ανατριχιαστικούς ήχους της!]
επιμ. Κων/νος Αθ. Οικονόμου
Αντίθετα με ό,τι πιστεύουμε, η τυτώ δεν είναι απλώς μια κουκουβάγια. Για την ακρίβεια δεν είναι κουκουβάγια! Η τυτώ αποτελεί ένα ιδιαίτερο γλαυκόμορφο πτηνό της οικογένειας Tytonidae, που μοιάζει με κουκουβάγια, αλλά ανήκει στην ομάδα με τη γενική και τεχνητή ονομασία πεπλόγλαυκες. Αποτελεί το πλέον διαδεδομένο γλαυκόμορφο παγκοσμίως, με ευρύτατη εξάπλωση σε όλες τις ηπείρους (αν και όχι σε ερημικές περιοχές ή σε ζούγκλες), με πολλά υποείδη και ανάλογα ταξινομικά προβλήματα. Έτσι απουσιάζει από τις υποαρκτικές και ερημικές περιοχές, από τη Β. Ασία, μεγάλο μέρος της Ινδονησίας και από πολλά νησιά του Ειρηνικού. Μπορεί να απαντηθεί σε όλες τις μορφές διαμονής ή/και συνδυασμών τους: επιδημητικό, διαβατικό, καλοκαιρινός ή χειμερινός επισκέπτης, μερικώς μεταναστευτικό με μικρές τοπικές μετακινήσεις.
Η τυτώ απαντά σε ευρύτατο φάσμα βιοτόπων, εκτός από τα πολύ πυκνά τροπικά δάση, εσωτερικές ερήμους και ορεινές περιοχές. Προτιμάει τα ημι-ανοικτά τοπία, όπως σαβάνες, ημι-ερήμους και στέπες με δέντρα. Στην Ευρώπη απαντά σχεδόν αποκλειστικά στα ανοιχτά γεωργικά τοπία που γειτνιάζουν με οικιστικές περιοχές (ιδιαίτερα κωμοπόλεις ή χωριά), χρησιμοποιώντας για την αναπαραγωγή της κυρίως αχυρώνες, στάβλους και καμπαναριά εκκλησιών, ενώ σπάνια χρησιμοποιεί κοιλότητες δέντρων. Συνήθως δεν βρίσκεται σε περιοχές πάνω από τα 2000 μέτρα, αλλά στους τροπικούς μπορεί να φτάσει μέχρι τα 3000 μέτρα. Κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης την ημέρα κρύβεται σε διάφορους κρυψώνες σε αχυρώνες, ερείπια, τρύπες δέντρων ή ρωγμές. Στη χώρα μας τη συναντάμε σε αγρούς και άλλες ανοικτές περιοχές με διάσπαρτα δέντρα, αγροικίες και παλιά κτήρια, στάβλους, αχυρώνες και ερείπια.
Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για μεσαίου μεγέθους γλαυκόμορφο με απαλούς παλ χρωματισμούς, μακριές πτέρυγες, μακρείς σχεδόν άπτερους ταρσούς και, κοντή τετραγωνισμένη ουρά. Ειδικά, το πρόσωπο της τυτούς, αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση αφού, λόγω σχήματος, διαφορετικού χρώματος από το υπόλοιπο κεφάλι, της έλλειψης ωτικών λοφίων, σαν τα ψυδοαυτιά της κουκουβάγιας και της παρουσίας χαρακτηριστικών πτιλοειδών πτερών πάνω από το ράμφος, που δίνουν την αίσθηση μύτης, έχει δικαίως περιγραφεί ως «επίπεδη αποκριάτικη μάσκα»! που έχει φορεθεί αταίριαστα με το υπόλοιπο σώμα. Φυσικά, λόγω ακριβώς του προσώπου της δεν συγχέεται με οποιοδήποτε άλλο είδος.
Η τυτώ τρέφεται κυρίως με μικρά σπονδυλωτά, ιδιαίτερα τρωκτικά, από τα οποία το μεγαλύτερο ποσοστό είναι οικιακά ποντίκια ή χωραφοπόντικες. Μελέτες έχουν δείξει ότι κάθε άτομο μπορεί να φάει ένα ή περισσότερα τρωκτικά ανά νύκτα, ενώ όταν φωλιάζει, οι γονείς μαζί με τους νεοσσούς μπορεί να καταναλώσουν πάνω από 1.000 τρωκτικά ετησίως! Τοπικά άφθονα είδη τρωκτικών, μικρού σχετικά βάρους, συνήθως αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό λείας. Τα τρωκτικά αυτά, πιθανότατα αποτελούν τουλάχιστον τα ¾ της βιομάζας που καταναλώνεται από κάθε άτομο, με εξαίρεση ορισμένους νησιωτικούς πληθυσμούς. Η τυτώ είναι, γενικά, νυκτόβιο είδος όπως και οι γνήσιες κουκουβάγιες, μπορεί όμως να δραστηριοποιηθεί λίγο πριν το σούρουπο και, κάποιες φορές μπορεί να παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, να πετάει προσπαθώντας να αλλάξει κάποιο ανεπιθύμητο πόστο κουρνιάσματος. Κατά την περίοδο φωλιάσματος και όταν επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες, η καθημερινή χρονική περίοδος κυνηγιού μπορεί να παραταθεί σημαντικά. Η τυτώ προτιμάει να κυνηγά στα όρια των ανοικτών μεγάλων εκτάσεων (λιβάδια, αγροί) με τα δάση. Πετάει χαμηλά και σχετικά αργά πάνω από το έδαφος, εποπτεύοντας το χώρο για σημεία που, πιθανόν, κρύβουν θηράματα. Πιο σπάνια, μπορεί να χρησιμοποιεί κάποια υψηλότερα πόστα (στύλους, φράχτες), ως σημεία ενέδρας. Μελέτες έχουν δείξει ότι χρησιμοποιεί τους ίδιους εναέριους «διαδρόμους» για το καθημερινό της κυνήγι σε μία συγκεκριμένη περιοχή.
Η τυτώ αρθρώνει διάφορα καλέσματα και ήχους, από τους οποίους ο πλέον χαρακτηριστικός είναι ένας ανοδικός σε συχνότητα τόνος, ήπιος στην αρχή αλλά με συνεχή ενδυνάμωση προς το τέλος και, κατάληξη σε έναν δυνατό, οξύτατο ήχο, που για όσους είχαν την εμπειρία να τον ακούσουν από κοντά, έχει περιγραφεί ως «τρομακτική στριγγλιά, που παγώνει το αίμα». Δες και άκου στο ΒΙΝΤΕΟ που ακολουθεί Βγάζει επίσης όταν βρίσκεται στη φωλιά, ένα συριστικό ήχο (hisss) σαν του φιδιού, έναν ήχο που μοιάζει με ελαφρύ ροχαλητό καί τέλος, έναν ήχο που μοιάζει με γάβγισμα.Τέλος, αντίθετα με ό, τι πιστεύεται, η τυτώ δεν χουχουρίζει, όπως κάνουν οι περισσότερες γνήσιες κουκουβάγιες.
Ως αποκλειστικοί κυνηγοί των ποντικιών και αρουραίων, τα πουλιά αυτά είχαν ευρέως εκτιμηθεί από τους αγρότες στην Ευρώπη. Μάλιστα, σε πολλές χώρες έχουν κατασκευαστεί παραδοσιακοί αχυρώνες και στάβλοι, με ειδικές πόρτες ή τρύπες που παρέχουν στα πουλιά πρόσβαση σε κατάλληλες θέσεις φωλιάσματος. Ωστόσο, το παρουσιαστικό της τυτούς και κυρίως η φωνή της, την έχουν συνδέσει επίσης, με πολλές προλήψεις. Ένα πουλί καρφωμένο στην πόρτα απέτρεπε την καταστροφή του αγροκτήματος και το προστάτευε από κεραυνούς και φωτιά! Η φωνή της ήταν προάγγελος θανάτου σε ορισμένες περιοχές, ενώ σε άλλες προανήγγειλε, αντίθετα, μία επικείμενη γέννηση! Στον ελλαδικό χώρο η Τυτώ απαντά και με τις ονομασίες Κλαψοπούλι, Ανθρωποπούλι, Χαροπούλι, Στριγγλοπούλι, Νεκροπούλι, Πεπλόγλαυκα, Μπαρμπαγιάννης, Ζαρί (Κρήτη) και Χουχουλόγεωργας (Αρκαδία).
ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΗΧΟΥΣ ΤΗΣ ΤΥΤΟΥΣ: https://www.youtube.com/watch?v=c3oVym-_awE
Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023
Διακοπή κυκλοφορίας σε τμήμα της Επ. Οδού Καρδίτσας – Άρτας (Τ.Κ. Πετρωτού) για τη συντήρηση σηράγγων οδικού δικτύου.
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Έχοντας υπόψη:
Τις διατάξεις των άρθρων 9, 52 & 109 του Ν. 2696/99 «Περί κυρώσεως του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 7 του Ν. 3542/2007 και το άρθρο 48 του Ν.4313/2014.
Την υπ’ αριθμ. 1259/15/541423 από 26/3/2015 Διαταγή Α.Ε.Α.
Την από 11/10/2023 αίτηση του ΔΕΛΗΤΣΙΚΑ Δημήτριου, Διπλωματούχου Πολιτικού Μηχανικού Δ.Π.Θ-Ε.Δ.Ε, με την οποία αιτείται την προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε τμήμα της Επ. Οδού Καρδίτσας – Άρτας (Τ.Κ. Πετρωτού), για εκτέλεση εργασιών συντήρησης σηραγγών οδικού δικτύου Π.Ε. Καρδίτσας.
Την υπ’ αριθμ. 5424/23/2071815 από 16/10/2023 αναφορά του Α.Τ. Μουζακίου, με την οποία συνηγορεί για την ικανοποίηση του αιτήματος του ενδιαφερόμενου.
Αποβλέποντας στην ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων και στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων κατά το χρόνο εκτέλεσης των εργασιών.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Την προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας όλων των οχημάτων, στο τμήμα της Επαρχιακής Οδού Καρδίτσας- Άρτας, της Τ.Κ. Πετρωτού και συγκεκριμένα από το 77ο χλμ έως και το 81ο χλμ., για εκτέλεση εργασιών στα πλαίσια του έργου “συντήρηση σηράγγων οδικού δικτύου Π.Ε. Καρδίτσας”.
Το χρονικό διάστημα διακοπής της κυκλοφορίας για την εκτέλεση των ανωτέρω εργασιών, είναι από την Δευτέρα (06-11-2023) έως και την Παρασκευή (01-12-2023).
Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από παρακαμπτήρια οδό και συγκεκριμένα από τμήμα της παλαιάς Επαρχιακής Οδού Καρδίτσας-Άρτας (πέντε αδέρφια) , σύμφωνα με την κατάλληλη κυκλοφοριακή σήμανση που θα τοποθετηθεί στο σημείο με ευθύνη του αιτούντα, καθώς επίσης και σύμφωνα με τις υποδείξεις του Α.Τ. Μουζακίου.
Το Α.Τ. Μουζακίου, κατά το χρονικό διάστημα εκτέλεσης των εργασιών να επιτηρεί συνεχώς το ανωτέρω οδικό τμήμα, με σκοπό την αποφυγή κυκλοφοριακών προβλημάτων και την εξασφάλιση ομαλών συνθηκών οδικής κυκλοφορίας.
Η παρούσα είναι προσωρινή και ισχύει μόνο για το ως άνω αναφερόμενο χρονικό διάστημα.
Οι παραβάτες της παρούσης, θα διώκονται και θα τιμωρούνται με πρόστιμο ή κράτηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Η εκτέλεση της παρούσης ανατίθεται στο Α.Τ. Μουζακίου.
Το Α.Τ. Μουζακίου, στο οποίο αποστέλλεται η παρούσα, παρακαλείται για την επίδοση – δημοσίευσή της, για την ανακοίνωση στην αιτούσα των υποχρεώσεών της, που απορρέουν από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και για τις λοιπές κατά περίπτωση συναφείς διατάξεις, ως και για την επίβλεψη υλοποίησής τους.-
Καρδίτσα, 21- 10- 2023
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ
ΤΑΞΙΑΡΧΟΣ
Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023
Κοινή προσέλευση δύο Δημάρχων στο εκλογικό τμήμα Βραγκιανών με πατριωτικό ενωτικό συμβολισμό!
Οι τεως Δήμαρχοι Αχελώου : Δημήτρης Κ Παπακώστας (1999-2006) και Θανάσης Μ Οικονόμου (2007-2010) που θήτευσαν και οι δυο τους και πρόεδροι ΔΣ καλλικρατικού δήμου Αργιθέας - αιρετοί πάνω από 20 χρόνια έκαστος — προσήλθαν την Κυριακή 8-10-23 μαζί ,στις 6.45´ μμ ( λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες για δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ) στο εκλογικό τμήμα Βραγκιανών ( κτίριο Γυμνασίου) για να ασκήσουν το δημοκρατικό δικαίωμα και καθήκον τους.
Με την κοινή εμφάνιση τους ήθελαν να στείλουν πατριωτικό ενωτικό συμβολισμό , μήνυμα ότι η αντιπαράθεση μεταξύ αιρετών είναι πρόσκαιρη και επιφανειακή , ενώ ο τόπος και η πατρίδα παντοτινή και έως συντέλειας αιώνων !!!
Να μεταδόσουν στους νεώτερους υποψήφιους για αιρετό αξίωμα ότι πρέπει να κυριαρχεί η αλληλοεκτίμηση και ο αλληλοσεβασμός μεταξύ ανταγωνιστών .
Να γίνεται αποδεκτό το αποτέλεσμα της κάλπης , χωρίς παρεξηγήσεις και πείσματα .
Πάνω απόλα τα Βραγκιανά - τα χωριά Αχελώου και Αργιθέας - οι κανόνες της δημοκρατίας …
Το ίδιο θα πράξουν και στην επαναληπτική εκλογή της Κυριακής 15-10-23 για νέο περιφερειάρχη Θεσσαλίας .
Φωτογραφία : Κ Β Κούτσικος
Δημήτρης Παπακώστας 11-10-23
Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023
Καταφύλλι, Ορατότης μηδέν … Ένα όμορφο, γραφικό χωριό με φιλόξενους ανθρώπους αλλά με δύσκολους χωματόδρομους!!!
Καταφύλλι, Ορατότης μηδέν …
Ένα όμορφο, γραφικό χωριό με φιλόξενους ανθρώπους αλλά με δύσκολους χωματόδρομους!!!
Επισκέπτομαι συχνά τα χωριά της Αργιθέας καθότι Βραγκιανίτης και η σύζυγος μου Ανθηριώτισα. Αυτόν τον καιρό ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αργιθέας έχω επισκεφτεί όλα τα χωριά του δήμου μας. Είναι κοινή διαπίστωση ότι το οδικό δίκτυο του δήμου μας παρουσιάζει οξύτατα προβλήματα. Αυτό όμως που συμβαίνει στο Καταφύλλι είναι άκρως απαράδεκτο. Επικίνδυνης βατότητας χωματόδρομοι συνδέουν τους επιμέρους οικισμούς και ένας κατεστραμμένος τσιμεντοστρωμένος δρόμος, άκρως επικίνδυνος, συνδέει το χωριό με τον κεντρικό δρόμο!!! Παρότι το Καταφύλλι είναι ένα από τα πιο ζωντανά και πιο γραφικά χωριά με άριστη φιλοξενία του δήμου μας έχει εγκαταλειφτεί στην τύχη του. Είναι πραγματικά λυπηρό, εν έτει 2023 χωρίς στοιχειώδες οδικό δίκτυο και χωρίς άσφαλτο!!!
Τρία ερωτήματα θα θέσω στην απερχόμενη δημοτική αρχή: Aμφιβάλλω αν περάσατε από την κοινότητα Καταφυλλίου το τελευταίο διάστημα εσύ ή άλλος αναπληρωτής σου και αν έχετε άποψη τι συμβαίνει στην περιοχή;
Ποιο ήταν το έργο σας στην περιοχή αλλά και ιδιαίτερα για το συγκεκριμένο σημείο;
Σε ποιο πρόγραμμα έχει ενταχθεί και αν έχει ενταχθεί;
Ως επισκέπτης και τώρα ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος έχω να πω, τα τρία λαμπερά σας έργα για την περιοχή είναι η απόλυτη απομόνωση της περιοχής, οδική, ιντερνετική και τηλεφωνική(ευτυχώς που πιάνει η Cosmote στα καραούλια που και που).
Οι πατριώτες έχουν ακόμη μια ευκαιρία να το ξανασκεφτούν και να αποφασίσουν στο χέρι τους είναι, πριν είναι αργά και χαθεί άλλη μια πενταετία.
Κούτσικος Κωνσταντίνος
Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023
Απευθείας ανάθεση Δήμου σφαλέντος, πας αγύρτης άρχεται...
Απευθείας ανάθεση
Δήμου σφαλέντος,
πας αγύρτης άρχεται...
Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος
Γράφει ο Γιάννης Φρύδας
ΣΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ 95
Πνιγήκαμε…
Απ’ το κάηκαμαν στο πνί’καμαν... Από τις πυρκαγιές στις πλημμύρες... Από το ένα
κακό στο άλλο. Με ανυπολόγιστες ζημιές και επιπτώσεις:
Άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους
Αφανίστηκαν σπίτια, καλλιέργειες, ζώα, μηχανήματα, περιουσίες, υποδομές
Τεράστια οικολογική καταστροφή του περιβάλλοντος
Απροσμέτρητη οικονομική ζημία στη χώρα μας και στους πολίτες της
Γνωστά σε όλους αυτά, όμως, δεν μπορώ να τα προσπεράσω χωρίς μια αναφορά,
έστω επιγραμματική. Άλλωστε, θα μας απασχολούν για πολύν καιρό ακόμη τα
τραγικά αυτά γεγονότα και τα αποτελέσματά τους.
Θα προσπαθήσω να διατυπώσω κάποιες σκέψεις μου, μακριά από εκείνους που
αναζητούν δικαιολογίες να κρύψουν τις ευθύνες τους, μακριά κι από εκείνους που
προσπαθούν να εκμεταλλευτούν με οποιονδήποτε τρόπο την κατάσταση. Όσοι
κυβέρνησαν τη χώρα «δεν δικαιούνται δια να ομιλούν», που έλεγε κι ο Μένιος. Όλοι,
τώρα, οφείλουν από κοινού να συμφωνήσουν και να αποφασίσουν τις αναγκαίες
λύσεις... Το επιβάλλουν οι πομπές απ’ τις κηδείες των αδικοχαμένων... Καλά τα λέει
ο Χαλίλ Γκιμπράν στο αριστούργημά του «ο κήπος του προφήτη»:
«Το έθνος να λυπάστε που δεν υψώνει τη φωνή παρά μονάχα στη πομπή της
κηδείας. Που δε συμφιλιώνεται παρά μονάχα μες στα ερείπιά του...».
Το φαινόμενο του τελευταίου κυκλώνα ήταν κατά τη γνώμη μου αδύνατο να
αντιμετωπιστεί με τα έργα που υπάρχουν και είναι προσαρμοσμένα στις συνήθεις
καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην πατρίδα μας. Είναι, όμως, βέβαιο ότι με μια
πραγματική κι όχι στα χαρτιά αντιπλημμυρική προετοιμασία μέσα στο καλοκαίρι (με
έργα και σχέδια) θα είχαν αποτραπεί ή μετριαστεί οι κίνδυνοι και οι καταστροφές. Ο
κυκλώνας, αν και ασυνήθιστος στα μέρη μας, είναι φυσικό φαινόμενο. Κι αφού
συνέβη, θα ξανασυμβεί. Πώς θα προετοιμαστούμε γι’ αυτό;
Οι παλιοί άνθρωποι είχαν την απλοϊκή αλλά στέρεα γνώση τους: «Μην παίρνεις
δίκιο ορφανού ούτε τόπο ποταμού» έλεγαν σε μια παροιμία τους. Εμείς «έξυπνοι»
κτίζουμε μέσα στα ρέματα, στα βαρκά, στις ακροποταμιές και μετά μετράμε πληγές.
Αν είχε διατεθεί το ¼ (ίσως και λιγότερο) όσων θα χρειαστούν τώρα, για να
αποκατασταθούν οι ζημιές, θα είχαμε αποφύγει τον όλεθρο. Θα γλυτώναμε και τα ¾.
Δηλαδή, ακόμη μια φορά: «Για το καρφί χάνουμε το πέταλο». Εκτός αυτού, υπάρχει
και η αμφιβολία αν τα ποσά που δίνονται για αντιπλημμυρικά γίνονται έργα ή
καταλήγουν με απευθείας αναθέσεις στις... ξέρετε και μόνοι σας πού... Έτσι, ένα
τεράστιο ποσό που θα ανακούφιζε τους πολίτες της χρεωκοπημένης χώρας μας, οι
οποίοι στενάζουν απ’ την ακρίβεια και τις ανάγκες τους, θα καταλήξει πάλι στις... μη
λέμε πάλι τα ίδια!...
Τα υπόλοιπα πες τα εσύ Χαλίλ!... Χαλάλι σου, ορέ Χαλίλ!...
«Το έθνος να λυπάστε, αν φορεί ένδυμα που δεν το ύφανε.
Ψωμί αν τρώει, αλλά όχι απ’ τη σοδειά του... (Ποια σοδειά Χαλίλ; Πάει ο κάμπος...).
Το έθνος να λυπάστε που έχει αλεπού για πολιτικό, απατεώνα για φιλόσοφο...
Το έθνος να λυπάστε που έχει σοφούς από χρόνια βουβαμένους...
Φτάνει, Χαλίλ! Δε θέλουμε άλλα!... Δε θα σε κάνω και συνέταιρο στο μαγαζί...
Επίκαιρα σχόλια
Κυκλώνες: Μετά τον Ιανό, τον Ντάνιελ και τον Ηλία, ουδείς αμφιβάλλει πια ότι
μας κύκλωσαν κι εμάς οι κυκλώνες. Ακούγαμε σε χώρες μακρινές για φαινόμενα
ακραία, άγνωστα στη χώρα μας. Τώρα, ήρθαν κι εδώ...
Δεν πρόλαβαν να αποκατασταθούν οι ζημιές από τον Ιανό και είμαστε πάλι απ’ την
αρχή. Αντί να γίνουν άλλα αναγκαία έργα, θα ξαναφκιάνουμε τα παλιά... Και μια και
δυο και τρεις φορές κι εφτά κι οχτώ και δέκα... Βάλε κι άλλες τόσες φορές εγκαίνια,
κορδέλες, ψαλίδια, δεξιώσεις (να στεριώνει καλύτερα το έργο) κι έχεις πλήρη τον
λογαριασμό...
Το χρήμα δεν το λογαριάζω... όταν σε έργα το μοιράζω.
Θα έδινα και στον εργάτη, όμως δεν περισσεύει κάτι...
Κάθε κυκλώνας σβήνει κάθε κακοτεχνία, σε κάθε έργο που έγινε πριν. Επομένως, ο
νέος κυκλών ανοίγει νέον κύκλον έργων και εργολαβιών, δίνοντας άφεση αμαρτιών
σε κάθε πονηρόν που έφκιασε έργο λειψόν, στραβόν κι ανέσωστον... Είναι ή δεν είναι
η χαρά των εργολάβων;
Άτιμε, κυκλώνα!... Άλλους τους ανεβάζεις κι άλλους τους κατεβάζεις...
Χάλασε και το γεφύρι του Αργύρη στο Μουζάκι. Την έφαγαν τα υποστυλώματα
που έβαλε η ισχυρή εταιρεία, για να περάσει από εκεί τις ανεμογεννήτριες. Καιρός
ήταν ν’ αρχίσει να απολαμβάνει ο τόπος τα αντισταθμιστικά από το αιολικό
Τυμπάνου. Το ζήτημα είναι τώρα, ποιος βάζει τα αργύρια για τη νέα γέφυρα; Την
ισχυρή θα την πιάσει κάνας απ’ το λαιμό;
Έργα… κι αρτινά γιοφύρια: Είκοσι πέντε δήμαρχοι κι εξήντα εργολάβοι
έργα πολλά μαστόρεψαν σ’ όλη τη Θεσσαλία.
Με Ιανό τα έφκιασαν με Ντάνιελ γκρεμιστήκαν,
πλημμύρισαν πολλά χωριά κι όλα καταστραφήκαν.
Έργα… και ημέραι δημάρχων κι εργολάβων: Φκιάστι μας τα ρέματα κι μη λέτι
ψέματα!... Κόβει ο άλλος παρακλάδι στο ποτάμι και πληρώνεται για αντιπλημμυρικό
έργο. Για να κλείσει ο λογαριασμός, βάζουν και μια χαλικόστρωση (άλλη προσφιλής
πρακτική!). Πληρώνουμε τα δρομολόγια, πληρώνουμε και το χαλίκι, ας το παίρνουν
απ’ τον τόπο μας... Δεν πειράζει!... Χαλίκι από τον τόπο σου κι ας είναι πληρωμένο!
Τριάντα χρόνια στη Λάρισα είδα να ανακατασκευάζεται τρεις φορές μια πλατεία.
Σαράντα χρόνια στο Μαρκελέσι, από τότε που ανοίξαμε τον χωματόδρομο κι ακόμη
περιμένω να γίνει άσφαλτος, για να ενωθεί ενδοδημοτικά η Αργιθέα.
─ Υπομονή, Γιάννη! Αν ξαναβγεί ο Αγοραστός θα τη χρειαστείς, για να περιμένεις κι
άλλα πέντε χρόνια...
Προς Δημήτριον Παπαστεργίου, υπουργόν: Οι έξυπνες πόλεις έξυπνα πνίγονται...
Στη Λάρισα ευγνωμονούν συχνά τον Αριστείδη Λαμπρούλη, που έκανε το καλύτερο
αποχετευτικό σύστημα στη χώρα και γλυτώνει η πόλη. Τα έργα βιτρίνας δεν είναι
έξυπνης πόλης...
Επιτέλους!... Οι υποσχέσεις έγιναν πραγματικότητα!... Απέκτησαν θάλασσα και τα
Τρίκαλα!... Κάθε πόλη και λιμάνι, κάθε λιμάνι και καημός...
Ανακοίνωση: Από το κεντρικό λιμεναρχείο Καρδίτσας απαγορεύεται ο απόπλους
σε κάθε πλωτό μέσο στη γραμμή για Τρίκαλα, Αγναντερό και Πάμισο. Η άρση
απαγόρευσης θα γίνει με νέα ανακοίνωση.
Να έχετε πάντοτε μια σαμπρέλα από τρακτέρ φουσκωμένη. Πού να τρέχετε για
σωσίβιο τελευταία στιγμή, όταν φουσκώνει η Σαλαμπριά (Πηνειός)...
Εκ της Πολιτικής Προστασίας
Ξαναγυρνώ στον κατακλυσμό… Ο κατακλυσμός δεν είναι κάποιο παλιό παραμύθι.
Κορόιδευαν, λέει, τον Νώε που τον έβλεπαν να κατασκευάζει την Κιβωτό. Ήρθε η
ώρα κάθε χωριό να έχει την κιβωτό του. Άρχισε να ψιχαλίζει; Όλοι στο πλοίο!
Εκτός από τη γνωστή ιστορία του Νώε, ο κατακλυσμός υπάρχει και στην παράδοση
πολλών αρχαίων λαών. Αναφέρεται στο Έπος του Γκιλγκαμές (το οποίο θεωρείται
το αρχαιότερο λογοτεχνικό έργο) αλλά και στην ελληνική μυθολογία, στον μύθο του
Δευκαλίωνα...
Όταν ο Δίας «πήρε ανάποδες» κι αποφάσισε να καταστρέψει τη διεφθαρμένη γενιά
των ανθρώπων (βλέπετε, αυτός ήταν... αδιάφθορος), έκανε τον γνωστό κατακλυσμό
του Δευκαλίωνα, ο οποίος ήταν τότε βασιλιάς της Θεσσαλίας και πολύ δίκαιος
(περίεργο, βασιλιάς και δίκαιος;). Από την τιμωρία εξαίρεσε και την Πύρρα τη
γυναίκα του (μισές δουλειές έκανε κι ο Δίας...).
Ο βασιλεύς Δευκαλίων, λογικά θα ήταν και ματσωμένος, έδωσε παραγγελία και
καπάρο στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά να του ετοιμάσουν ένα καράβι, αφού είχε την
πληροφορία τι πρόκειται να συμβεί... Έτσι, όταν άρχισε το δρολάπι και το
αστραποτσιοκάνισμα, μπήκε στο πλεούμενο κι ήταν απόλυτα ασφαλής (πάντα η
εξουσία στα δύσκολα μπαίνει σ’ ένα βαπόρι και φεύγει).
Εννιά μέρες κράτησε του Δευκαλίωνα ο κατακλυσμός. Το καράβι κάποτε
σταμάτησε σ’ ένα βουνό. Άλλοι λένε στην Όθρυ, άλλοι στον Παρνασσό κι άλλοι
στον Άθω. Μην πιστεύετε καμία εκδοχή, κατασκευασμένες ειδήσεις όλα αυτά. Άλλη
είναι η αλήθεια: το καράβι σταμάτησε στην Καράβα της Αργιθέας, την ψηλότερη
κορυφή των Αγράφων. Γι’ αυτό η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αποφάσισε ντε και
καλά να βάλει μια ανεμογεννήτρια στο Σχιζοκάραβο (υψόμετρο 2.184), ώστε να
δένουν τα καράβια. Δηλαδή, απόφαση... για δέσιμο...
Βγήκαν από το πλοίο οι βασιλείς, είδαν την καταστροφή κι άρχισαν τα παράπονα
στον Δία: «Τι σόι βασιλείς είμαστε, χωρίς να έχουμε λαό; Ούτε παρέα για μπιρίμπα
δε συμπληρώνουμε» του είπαν. Ο Ζεύς κατάλαβε ότι δε δικαιολογούνται οργανικές
θέσεις βασιλέων χωρίς υπηκόους και τους συμβούλεψε να πετούν πέτρες πίσω τους,
για να γίνονται άνθρωποι (άντρες από τις πέτρες του Δευκαλίωνα, γυναίκες από τις
πέτρες της Πύρρας. Με την πρώτη πέτρα που έριξε ο Δευκαλίων, γεννήθηκε ο
Έλληνας. Όπως καταλαβαίνετε κι αυτή η νέα γενιά ανθρώπων ξεκίνησε λάθος...
Χώρια που η Πύρρα ήταν γρηγορότερη στο πετροβόλημα, ώστε έγιναν περισσότερες
γυναίκες κι αυτό χειροτέρεψε κι άλλο τα πράγματα...
Απευθείας ανάθεση
Με την απευθείας, μπορείς να αναθέσεις τη δουλειά στη θεία σ’ (του λέει κι η λέξη),
στου μπάρμπα σ’ (σιγοτραγουδώντας το τραγούδι: πάρε κι από μένα μπάρμπα...),
στουν κουμπάρου σ’, εις οιονδήποτε συγγενήν (εξ αίματος ή έξ αγχιστείας) καθώς
και εις φίλον, συνεργάτην, συναγωνιστήν... Δεν αποκλείονται και εργολάβοι με
έμπρακτη κατανόηση... (η εισήγηση επί του θέματος τελείωσε, χειροκροτήστε με!...).
Όταν υπάρχουν έκτακτες και επείγουσες ανάγκες, για την άμεση αντιμετώπισή τους
μπορεί να παρακάμπτονται χρονοβόρες διαδικασίες, με τη διαδικασία της απευθείας
ανάθεσης, ώστε να δίνονται γρήγορες λύσεις. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η μέθοδος
είναι αποδεκτή. Όμως, στα τελευταία χρόνια, βοηθούσης και της πανδημίας, αποτελεί
την προσφιλή τακτική, κυρίως στους δήμους, και η χρήση της έγινε κατάχρηση... Η
συχνή και σε κάθε ευκαιρία καταφυγή σε απευθείας αναθέσεις, δημιουργεί βάσιμες ή
αβάσιμες υπόνοιες...
Ακόμη κι όταν υπάρχει σοβαρός λόγος για να γίνει μια απευθείας ανάθεση, υπάρχει
τρόπος να γίνεται με πολλή διαφάνεια, η οποία δε θα επιτρέπει σκιές και υποψίες.
Όποιος θέλει να μάθει περί του τρόπου, ας ρωτάει και κάνα καφενείο!... Οι
καφετζήδες χρησιμοποιούμε μπρίκια, αλλά δεν κολλάμε... μπρίκια.
Για έναν χορό έξω απ’ τον χορό…
Πάνω που «πήραν τα φρύγανα φωτιές» και «καίγονταν οι αλυγαριές» και κάποιες
της Αττικής γειτονιές, βρήκε ευκαιρία κι ο περιφερειάρχης Πατούλης να το ρίξει
στον χορό, μ’ ένα ζεϊμπέκικο καλό. Εκεί που χόρευε, κάνοντας τις γυροβολιές του με
το τραγούδι: «είμαι αετός χωρίς φτερά κι ας έχω πλούτη και λεφτά», ήρθε το πικρό
μαντάτο απ’ τον Κυριάκο: «τώρα θα μείνεις και περιφερειάρχης χωρίς περιφέρεια»...
Κρίμα!... Κρίμα κι άδικο!... Δεν έφταιγε ο ίδιος. Από τα παλαμάκια που βαρούσαν
οι παρατρεχάμενοι, για να του δίνουν ρυθμό, ήταν αδύνατο ν’ ακούσει τις σειρήνες
του 199, του 166 και του 100 που έσκουζαν δαιμονισμένα στους αττικούς δρόμους...
Τι να σου πω, κύριε Πατούλη μ’; Συμπάσχω μαζί σου, αλλά έγινες περιφερειάρχης
σε λάθος τόπο. Έλα σε μας, να σε κάνουμε δήμαρχο!... Στον τόπο μας πια αγωνιστές
θεωρούνται μόνο οι χορευτές. Με έναν κλειστό χορό: «ο άρχοντας της Αττικής κι ο
ρήγας της Καρδίτσας» και μ’ ένα συρτό στα τρία: «στης Αργιθέας τα χωριά στον
Τύμπανο στη ράχη, θέλω να γίνω δήμαρχος, το ’χω κρυφό μεράκι...», δε θα βρεις
καμιά δυσκολία για την εκλογή σου.
Βέβαια, υπάρχει κι ένας μικρός προβληματισμός σε κάποιους που λένε: «Τι να τον
κάνουμε τον Γιώργο Πατούλη; Εμείς έχουμε τον Γιώργο Πατούλια από το Σπαρτήσι,
παιδί μεγαλωμένο στα πλάγια του Κόκκινου Στανού, για άλλους θα ψάχνουμε;»,
ωστόσο, δεν είναι σοβαρό εμπόδιο.
Επίσης, έτσι για παρηγοριά και να μη στεναχωριέσαι, να ξέρεις ότι κι ο δικός μας ο
Αγοραστός που δε χόρευε, τα ίδια και χειρότερα αποτελέσματα μ’ εσένα πέτυχε...
Αστέρια και πυγολαμπίδες
─ Εκείνο τ’ αστέρι το λαμπρό που πάει κοντά στην Πούλια, ποιο είναι;
─ Ου Αυγιρινός.
─ Όχι, αλλά έχεις μια ακόμη ευκαιρία.
─ Η Αφρουδίτη.
─ Μα τι λες; Το ίδιο αστέρι είναι. Ο Αυγερινός λέγεται και Αφροδίτη.
─ Είσι μι τα καλά σ’ ή χαζουκουβιντιά’εις; Ου Αυγιρινός έχει κι γυνικείου όνουμα;
Χάλασαν κι τ’ αστέρια τώρα;
─ Χάλασαν δε χάλασαν, εσύ, πάντως, έχασες...
Επανέρχομαι με μια άλλη και λίγο πιο διαφορετική ερώτηση. Ας του δώσω και μια
τρίτη ευκαιρία:
─ Ποιο είναι το νέο λαμπρό αστέρι της Θεσσαλίας;
─ Αυτό του ξέρου... Το ’γραφι νια τρικαλινή φημιρίδα. Είνι ου δήμαρχους!... Είνι
αυτός πο’ ’δουκι πνουή στα χουριά ή τα χουριά έδουκαν ’ν τιλιφταία τ’ς πνουή, κάτι
τέτοιου έλιγι. Αρμάθιαζι κι άλλα π’ δεν τα καταλάβινα... Κατάλαβα μαναχά ότι αυτός
π’ το ’γραφι, δεν καταλάβινι τι έγραφι...
─ Αυτοί γράφουν ότι τους παραγγέλνουν. Ωστόσο, μπράβο σου! Βρήκες τη σωστή
απάντηση... και χωρίς να πάρεις τη βοήθεια του κοινού...
Ξαναεπανέρχομαι: Αστέρια ξέραμε στον ουρανό, μα τώρα γέμισε κι η γη αστέρια.
Αστέρια οι τραγουδιστές, αστέρια οι ηθοποιοί, αστέρια κι οι λοχαγοί, αστέρια οι
αθλητές, τώρα μας βγήκαν αστέρια κι οι δήμαρχοι… Όπως πάμε σε λίγο θα
απαιτήσουν κι οι κωλοφωτιές να τις αναγνωρίσουμε ως αστέρια, μπορεί και οι
αντιδήμαρχοι... «Κι η κοσκινού τον άντρα της με τους πραματευτάδες»...
Απολογισμός… άνευ απολογίας
Περιμένατε απολογισμό πεπραγμένων από τη δημοτική αρχή, ε; Αμ, δε... Όμως, μην
απελπίζεστε!... Το Καφενείο φροντίζει και πάλι για εσάς. Μαζί με τον καφέ σας θα
σερβίρει σήμερα και απολογισμό, έστω και άνευ απολογίας...
Όπως βλέπετε σ’ αυτό το πλαίσιο εμφανίζονται εικόνες από τα έργα που έγιναν στην
περιοχή μας την τετραετία που πέρασε... (που πέρασε και δεν ακούμπησε...).
Όσοι δεν τα βλέπετε, πρέπει να ανησυχήσετε!... Κάτι δεν πάει καλά με τη φαντασία
σας.
Όσοι γνωρίζετε κάποια που έγιναν και μου διαφεύγουν, μπορείτε να τα ζωγραφίσετε
στο πλαίσιο. Σας το προσφέρω με απευθείας ανάθεση.
Όσοι, επίσης, έχετε κάποιες προτάσεις, ιδέες, επιθυμίες, μη διστάσετε να τις
καταγράψετε. Όλα στο πλαίσιο!... Μη ντρέπεστε! Έρχεται η νέα πενταετία με νέες
υποσχέσεις από τους επίδοξους τοπικούς άρχοντες... Γράψτε, τουλάχιστον, αυτές τις
υποσχέσεις που σας δίνουν, για να μην τις ξεχάσετε!...
Για το ατομικό συμφέρον…
Λένε ότι οι περισσότεροι Έλληνες ψηφίζουν για το ατομικό τους συμφέρον. Δε
συμφωνώ με την άποψη. Μάλλον ψηφίζουν για το συμφέρον εκείνων που ψηφίζουν...
Διότι το ατομικό μας συμφέρον είναι να ψηφίζουμε αυτόν που θα προσπαθήσει για
μια καλύτερη παιδεία (να γλυτώνουμε και τα φροντιστήρια), που θα παλέψει για την
καλύτερη υγεία, την ασφάλεια, τα κοινωφελή έργα, για ό,τι καλύτερο. Διότι, λέγω,
μέσα στο γενικό καλύτερο βρίσκεται το πραγματικό συμφέρον μας και όχι στις
μικροεξυπηρετήσεις, τις μικροεκδουλεύσεις και τις συνδιαλλαγές...
Γι’ αυτό πάντα να θυμάσαι: «Όταν βγάζει λόγο η αλεπού, πρόσεχε τις κότες».
Τα υπόλοιπα αφήνονται στην κρίση σου. Αν δε σου αρέσουν κάποια πράγματα, κάτι
πρέπει να κάνεις κι εσύ να αλλάξουν, χωρίς να έχεις και μεγάλες προσδοκίες, για να
μην πέφτεις σε μεγάλες απογοητεύσεις. Αξίζει, όμως, να το δοκιμάσεις, έχοντας ως
οδηγό και τη γνώμη του Γερμανού Γκέοργκ Λίχτενμπεργκ, ο οποίος έλεγε: «Δεν
μπορώ να πω με σιγουριά ότι τα πράγματα θα διορθωθούν, αν αλλάξουν. Είμαι
σίγουρος, όμως, ότι για να διορθωθούν, πρέπει να αλλάξουν». Πες τα, Γιώργο!...
Εκλογές έρχονται. Θα εκλέξεις για την επόμενη πενταετία αυτούς που θα
διοικήσουν τον δήμο σου, τον νομό και την περιφέρεια. Ψήφισε όποιους θέλεις, αλλά
μην τους κάνεις αβλεπί (δεν παίζεις πόκα) και επιπόλαια απευθείας ανάθεση τις
τύχες του τόπου σου!... Διότι «αν ψηφίζεις κλόουν, να περιμένεις ένα τσίρκο»... Κι
αυτό οι Γερμανοί το λένε...
Το κλείνω με την αρχική υπενθύμιση: Όταν σφάλλει ο λαός, κάθε αγύρτης κυβερνά.
Ευχή και προσευχή
Όλες οι δοκιμασίες κι όλοι οι κατακλυσμοί, τελειώνοντας ας μας βρίσκουν όρθιους,
όπως το δέντρο της φωτογραφίας που δοκιμάζεται σ’ όλους τους καιρούς κι ένα
ουράνιο τόξο να μας πληροφορεί για το τέλος κάθε καταιγίδας. Κι αυτό, εκτός του
δικού μας αγώνα, ας το αφήνουμε με πίστη και ελπίδα στον Θεό με...
απευθείας ανάθεση
1/10/2023
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)