Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023
Μύθος του Αισώπου, ΑΙΓΕΣ ΑΓΡΙΑΙ ΚΑΙ ΑΙΠΟΛΟΣ)
Ήταν ένας γιδοβοσκός που έβγαλε τα κατσίκια του για βοσκή. Εκεί έξω, που λέτε, ανακατεύτηκαν μέσα στο κοπάδι και μερικά αγριοκάτσικα. Το αντιλήφθηκε αυτό ο βοσκός, και έτσι, όταν έπεσε το βράδυ, σαλάγησε τα ζώα όλα μαζί μέχρι μέσα στη σπηλιά του. Την επομένη, τώρα, είχε πολλή κακοκαιρία, και ο άνθρωπός μας δεν μπορούσε να οδηγήσει τα ζωντανά έξω για να βοσκήσουν όπως συνήθως. Κάθισε λοιπόν μέσα και τα φρόντιζε. Στα δικά του κατσίκια έβαλε τροφή μετρημένη, ίσα-ίσα όση χρειαζόταν για να μη λιμοκτονήσουν. Αντίθετα, μπροστά στα άγρια στοίβαξε πολύ φαγητό, για να τα πάρει με το μέρος του και αυτά. Όταν με τα πολλά σταμάτησε η κακοκαιρία, ο τσοπάνης έβγαλε πάλι έξω όλα τα ζώα για βοσκή. Τα αγριοκάτσικα τότε πήραν τα βουνά και το έβαλαν στα πόδια. Ο βοσκός βέβαια άρχισε ευθύς να τα κακολογεί για την αχαριστία τους — ακούς εκεί να τον εγκαταλείψουν έτσι, παρ᾽όλη την παραπανίσια φροντίδα που τους επιδαψίλευσε. Όμως εκείνα στράφηκαν και του είπαν: «Μα για αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να φυλαχτούμε περισσότερο. Τί πράγμα ήταν αυτό, να δείξεις τόσο ξεκάθαρη προτίμηση για εμάς, που σε προσεγγίσαμε μόλις χτες, σε βάρος των άλλων κατσικιών που είχες από παλιά! Λοιπόν, δεν ήθελε και πολύ για να το καταλάβουμε: σε λίγο, μόλις βρεθούν κοντά σου καινούργια ζώα, πάλι θα προτιμήσεις εκείνα από εμάς».
Το δίδαγμα του μύθου: Δεν πρέπει να πολυχαιρόμαστε με τη φιλία ανθρώπων που προτιμούν εμάς, τις πρόσφατες γνωριμίες τους, από τους παλιούς τους φίλους. Και τούτο διότι, άμα παλιώσουμε και εμείς, εκείνοι μετά θα πιάσουν φιλίες με άλλους και θα δείξουν προτίμηση σε εκείνους.
(Μύθος του Αισώπου,
ΑΙΓΕΣ ΑΓΡΙΑΙ ΚΑΙ ΑΙΠΟΛΟΣ)
Σημείωση: Να μεγαλώνετε τα παιδιά σας με Αίσωπο και με ελληνική μυθολογία. Είναι πιο διδακτικά από τον Μπάτμαν και τον Μίκυ.
(Όμηρος)
Έχουμε υποχρέωση η Περιφέρεια Θεσσαλίας να βοηθηθεί ώστε να ορθοποδήσει και να συνεχίσει να υπάρχει.
Το Πρόγραμμα της επόμενης μέρας για την Γεωργική Ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας παρουσίασε σήμερα το πρωί της Παρασκευής ο νέος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Δημήτρης Κουρέτας, σε ομιλία που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Imperial. Επί της ουσίας πραγματοποιήθηκε σήμερα μια παρουσίαση της πρότασης της νέας Περιφερειακής Αρχής για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. «Έχουμε υποχρέωση η Περιφέρεια Θεσσαλίας να βοηθηθεί ώστε να ορθοποδήσει και να συνεχίσει να υπάρχει», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρέτας. Έχει σημασία να αναφερθεί ότι θα ακολουθήσει μια δεύτερη συνάντηση προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση πάνω στις προτάσεις που θα κατατεθούν. Ακόμη, τονίστηκε η πολύ στενή συνεργασία με την ολλανδική εταιρεία η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή αμέσως μετά τις πλημμύρες.
Η Θεσσαλία σήμερα απειλείται σήμερα από τέσσερις κινδύνους σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα. Αυτοί είναι οι εξής: ο συνεχιζόμενος κίνδυνος πλημμυρών από τα καταστροφικά φαινόμενα της κλιματικής κρίσης, η δραματική μείωση της διαθεσιμότητας του αρδευτικού νερού στην περιοχή, η διάβρωση και ερημοποίηση των εκτάσεων λόγω της αποψίλωσης του εδάφους και η υποβάθμιση της γονιμότητας των εδαφών. Ο κ. Κουρέτας ανέφερε ξεκάθαρα ότι το βασικό θέμα είναι πως θα μπορέσουν σε συνεργασία όλοι μαζί να συνθέσουν την καλύτερη πρόταση για την ανασυγκρότηση της περιοχής μας. Αυτή η πρόταση περιλαμβάνει αρχικά σχέδιο 50 σελίδων για την αγροτική ανασυγκρότηση ενώ αυτό που σχετίζεται με την κτηνοτροφία θα ακολουθήσει στο επόμενο διάστημα.
«Οι αγρότες της Θεσσαλίας πρέπει να μείνουν στα μέρη τους κι αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Η Θεσσαλία είναι ένας εύφορος κάμπος, αποτελεί τη μεγαλύτερη πεδιάδα στη χώρα μας με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν πρέπει ο κόσμος να βοηθηθεί ώστε να μπορέσει να προχωρήσει», υπογράμμισε στη συνέχεια ο νέος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας. Στις προτάσεις περιλαμβάνεται ακόμη η διάνοιξη σήραγγας στην Κάρλα για την εισροή των υδάτων στο Αιγαίο και πρόταση που πρόκειται να κατατεθεί για την βιώσιμη προοπτική όλων των παρακάρλιων περιοχών.
Το βαμβάκι
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο βαμβάκι και στην καλλιέργειά του. Αφού σημείωσε αρχικά ότι το βαμβάκι για την νέα Περιφέρεια Θεσσαλίας αποτελεί κόκκινη γραμμή και ξεκαθάρισε ότι όσοι σκέφτονται ότι η παραγωγή του μπορεί να αποτελέσει παρελθόν ζουν σε λάθος τόπο, ο κ. Κουρέτας είπε ότι: «Η Θεσσαλία μέχρι το 2000 ήταν μια διαφορετική περιοχή στην οποία έπαιρναν το βαμβάκι, το μεταποιούσαν, το έκαναν νήμα και γινόντουσαν ρούχα, εσώρουχα, φανέλες κλπ, τα οποία τροφοδοτούσαν τόσο την αγορά τη δική μας, όσο και την αγορά των Βαλκανίων. Ήταν δηλαδή μια πολύ σημαντική πηγή εισοδήματος για τους παραγωγούς και όχι μόνο. Το βαμβάκι αν μεταποιηθεί σωστά μπορεί να δώσει εισοδήματα και θέλουμε να ξαναδουλέψει όλο αυτό στο μέλλον».
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)